Dodon, despre vaccinul rusesc: „Dacă noi am fi câștigat alegerile prezidențiale, l-am fi primit în regim de urgență”
Full Article 3 minutes read

Dodon, despre vaccinul rusesc: „Dacă noi am fi câștigat alegerile prezidențiale, l-am fi primit în regim de urgență”

Președintele în exercițiu Igor Dodon susține că, dacă el ar fi fost câștigătorul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, ar fi reușit să ajungă la o înțelegere cu Moscova, pentru ca Republica Moldova să primească în regim de urgență vaccinul împotriva noului tip de coronavirus. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 11 decembrie a emisiunii „Președintele Igor Dodon răspunde”.

„Acum nu mai putem spune cu certitudine când va ajunge vaccinul. Până la sfârșitul acestui an – la sigur că nu. La sfârșitul lui decembrie voi fi la Moscova și voi discuta cu colegii. Sunt sigur că dacă noi am fi cîștigat alegerile prezidențiale, am fi putut primi vaccinul din Rusia în regim de urgență. Vedem că în Rusia începe vaccinarea în masă”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a dat de înțeles că PSRM va insista ca vaccinul să fie gratuit pentru toți cetățenii care vor vrea să beneficieze de imunizare.

„Sper foarte mult că nu și-au schimbat poziția [autoritățile ruse, NM] și sunt gata să ne dea acest vaccin. Cât va costa? Consider că pentru anumite categorii de cetățeni trebuie să fie gratuit. Pentru cei din linia întâi, pentru pensionari, etc. În mod ideal, ar trebui să fie gratuit pentru toți cetățenii. Despre preț, știu că o doză de vaccin rusesc costă 5-6$. Cred că statul poate găsi 10-15 mln de dolari pentru a cumpăra acest vaccin. Noi vom insista asupra acestui lucru”, a adăugat Dodon.

***

Pe 30 noiembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Ion Chicu și-a exprimat convingerea că vaccinul anti-covid ar putea fi disponibil în Republica Moldova nu mai devreme de Paște. Șeful executivului a dat de înțeles că țara noastră va accepta oricare dintre vaccinurile împotriva coronavirusului care vor fi aprobate, indiferent de producător.

Pe 24 noiembrie, senatorul PNL România Viorel Badea a declarat, după o întrevedere cu ministrul Sănătăţii al României, că o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pe care le va obţine Bucureștiul din partea Uniunii Europene, va ajunge în Republica Moldova. Ulterior, o declarație în acest sens a fost făcută și de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În prezent, există cel puțin 7 vaccinuri împotriva coronavirusului care au ajuns în faza a III-a de studiu: AstraZeneca și Universitatea Oxford (Marea Britanie); Moderna (SUA); Novarax (SUA); Pfizer și BioNTeh  (SUA și Germania); Johnson & Johnson (SUA); Sputnik V (Rusia); EpiVac Corona (Rusia).

În Marea Britanie și Rusia a început deja vaccinarea în masă a populației.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: