Domnica Manole, reacție la actul de constatare emis de ANI: „Îmi provoacă mai multe nedumeriri”
Full Article 3 minutes read

Domnica Manole, reacție la actul de constatare emis de ANI: „Îmi provoacă mai multe nedumeriri”

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a venit cu o reacție față de actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vizând „conflictul de interese” al acesteia. Într-o declarație publicată pe 3 ianuarie, președinta Înaltei Curți menționează că documentul îi provoacă „mai multe nedumeriri” și că îl va contesta.

„Având în vedere Actul de constatare nr. 432/19 din 31 decembrie 2021 al Autorității Naționale de Integritate, prin care s-a reținut că nu am declarat și nu am soluționat prin abținere un conflict de interese, și multiplele solicitări de reacții din partea presei, vă comunic următoarele. Actul în discuție îmi provoacă mai multe nedumeriri”, a menționat Manole.

Președinta CC a argumentat că inspectorul care a semnat actul de constatare ar ignora faptul că aceasta a fost recuzată de la judecarea cauzei în privința căreia i se impută participarea și că recuzarea a fost examinată de ceilalți colegi judecători ai săi, care s-au pronunțat printr-o decizie, în data de 27 aprilie 2021 (https://constcourt.md/public/ccdoc/hotariri/d_de_recuzare_92a_2021_rou.pdf).

„În această Decizie, se menționează că conflictele de interese pretinse în cadrul procedurii de jurisdicție constituțională sunt soluționate de către Curtea Constituțională în modul stabilit de articolele 134, 137 și 140 din Constituție și 27 din Codul jurisdicției constituționale. Curtea Constituțională se conduce în activitatea sa de Constituție, de Legea cu privire la Curtea Constituțională, de Codul jurisdicției constituționale, care nu autorizează aplicarea altor legi în procedura din fața Curții Constituționale”, se arată în declarație.

Domnica Manole a subliniat că decizia nu este obligatorie numai pentru judecătorii Curții, ci pentru întreaga ordine juridică din Republica Moldova.

„De îndată ce îmi va fi comunicat Actul de constatare nr. 432/19 din 31 decembrie 2021, îl voi contesta și voi întreprinde toate acțiunile necesare de tragere la răspundere legală a inspectorului care și l-a asumat”, a conchis Domnica Manole.

***

Tot pe 3 ianuarie, președinta țării Maia Sandu a menționat că actul de constatare emis de ANI este ilegal. Și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a avut o opinie similară.

Amintim că, pe 31 decembrie 2021, ANI a publicat actul prin care este constatată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole. Controlul a fost inițiat în luna mai 2021, sesizarea fiind depusă de către deputatul PSRM Grigore Novac. Deputatul socialist s-a referit la ședința Curții Constituționale din 27 aprilie 2021. Mai exact, președinta CC Domnica Manole a participat la ședința în care s-a examinat subiectul privind revocarea mandatului său. Decizia a fost luată de judecătorii CC, în urma deliberărilor, după ce reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea acesteia, pe motiv că Manole este parte interesată.

Actul poate fi contestat în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: