Premierul Dorin Recean a declarat, în debutul ședinței Guvernului din 11 septembrie, că cetățenii Republicii Moldova nu vor achita tarife mai scumpe pentru gazele naturale și energia electrică în acest sezon. Oficialul a calificat drept „false” declarațiile apărute anterior în spațiul public cu privire la eventuale creșteri ale tarifelor pentru aceste resurse energetice.
„Campania electorală încă n-a început, dar văd că, ca la comandă, s-a început un atac cu informații false. În mod special în ceea ce privește tarifele la gaz și la energia electrică. Guvernul într-adevăr nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională, dar vreau să asigur toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la la gaz și electricitate. Cei care participă în campania electorală, vreau să-i rog să se concentreze pe proiecte de dezvoltare. Să arate cum ei vor dezvolta Republica Moldova mai degrabă decât să decât să promoveze informații false”, a declarat Dorin Recean.
Precizăm că, pe 5 septembrie, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, a scris pe rețelele sale socializare că, la sfârșitul lunii august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificarea tariful pentru transportul gazelor naturale: de la 431,2 lei/1 000m3 până la 631,9 lei/1 000 m3. El a menționat că mărirea tarifului a fost efectuată în baza unei solicitări din partea Vestmoldotransgaz, o filială a Transgaz România, care, în toamna anului 2023, a preluat gestionarea rețelelor de gaz din Republica Moldova. Politicianul a adăugat că creșterea costurilor pentru transportul gazului se va reflecta în facturile consumatorilor, iar tarifele la gaz ar urma să fie mărite „imediat după alegerile prezidențiale”.
Vestmoldtransgaz a publicat, pe 10 septembrie, un comunicat în care a confirmat mărirea tarifului pentru transportul gazului, precizând că acesta a început a fi aplicat din data de 1 septembrie. Potrivit companiei, creșterea tarifului de transport a fost determinată de scăderea volumelor de gaze naturale transportate: 1,8 miliarde m3 în 2023 la 1,37 miliarde (cantitatea estimată a fi transportată în 2024). Scăderea volumelor s-a înregistrat începând cu luna iunie 2024 și este determinată în principal de reducerea cantităților de gaze naturale transportate în regim de tranzit pentru înmagazinare în Ucraina, din cauza situației geopolitice instabile determinate de invazia rusă din țara vecină.
Vestmoldtransgaz a adăugat că „colaborează strâns” cu autoritățile de reglementare pentru a identifica soluții care „să minimizeze impactul asupra prețului final achitat de consumatori”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!