„Dosar fabricat la comandă” vs „ocupați-vă de capitală“: schimb de replici între PAS și Ceban. Edilul s-a plâns că riscă să rămână fără mandat
Full Article 4 minutes read

„Dosar fabricat la comandă” vs „ocupați-vă de capitală“: schimb de replici între PAS și Ceban. Edilul s-a plâns că riscă să rămână fără mandat

Edilul capitalei Ion Ceban a declarat că are „un dosar fabricat la comanda celor de la PAS”. Ideea finală, a adăugat el, este să fie lipsit de mandat și de dreptul de a candida la funcția de primar. „Îi supără că rezultatele noastre sunt net superioare rezultatelor lor pe țară”, a menționat Ceban. În replică, partidul de guvernare a spus că „Ion Ceban ca de obicei se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți”. „Domnule Primar, ocupați-vă de treburile din capitală”, au comunicat reprezentanții PAS. 

La emisiunea „Puterea a patra” de la N4, Ceban a spus că „este un dosar fabricat la comanda celor de la PAS”.

Noi suntem în instanță de judecată dar din ultimele informații pe care le-am primit și le primesc, inclusiv doamna președinte Maia Sandu pune presiune pe acei judecători ca să ia o decizie împotriva mea. Iar ideea finală este să fiu lipsit de mandat integral, adică să-mi fie întrerupt mandatul și dreptul de a candida la funcția de primar. Pe dânșii îi supără că rezultatele noastre sunt net superioare rezultatelor lor pe țară. (…) Vom merge în instanța de judecată și sperăm pe integritatea judecătorilor”, a menționat Ceban.

NewsMaker a întrebat reprezentanții primarului dar și Procuratura detalii cu privire la dosarul la care s-a referit Ion Ceban. Consiliera primarului, Natalia Ixari, a precizat că este vorba despre actul de constatare, publicat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în aprilie 2023. Potrivit documentului, Ceban ar fi omis să declare 30 000 euro.

Solicitați de NewsMaker pentru o reacție la declarațiile edilului capitalei, reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că „Ion Ceban ca de obicei se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți”.

Înțelegem că agenda Moscovei e mai importantă pentru Ion Ceban, dar în Chișinău e jale mare și asta o vedem cu toții când călcăm prin băltoace cu glod. Organele de drept sunt independente și acționează conform legislației. Ion Ceban ca de obicei delirează și se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți. De ce? Pentru că se simte cu musca pe căciulă. Pentru că el calcă în picioare legea, oamenii și bunul simț. Vedem câtă samavolnicie face la Primăria Chișinău: a lăsat Chișinăul fără buget pentru anul 2024, peste 2200 de asistenți personali cu salarii reduse în jumate sau concediați, circa 40 mii de copii și familii fără programul prelungit, 20 mii de pensionari și familii nevoiașe fără compensații la căldură. Lista poate continua. (…) Domnule Primar, ocupați-vă de treburile din capitală, pentru că străzile sunt pline cu glod, transportul public este arhiplin și oamenii stau în ambuteiaje kilometrice”, a menționat partidul.

UPDATE: Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei, a scris pe rețelele de socializare că „de la o vreme, s-au pornit tot mai mulți politicieni să „lupte” cu președinta, să inventeze minciuni despre ea și să se victimizeze”.

Cu cât mai aproape de scrutinul prezidențial, cu atât mai mulți candidați „independenți” își fac apariția în spațiul public. Și toți se plâng că președinta le pregătește dosare și nu îi lasă să salveze poporul. Între timp, sunt promovați de televiziuni obscure, zeci de canale și conturi anonime de pe rețelele sociale. Dragi „victime”! Adevărații dușmani ai Moldovei sunt trădarea, corupția și orgoliul inflamat. Iar principalii promotori ai acestor „valori” sunteți chiar voi. Kremlinul își schimbă părul, dar năravul ba”, a menționat Băluțel, după ce edilul Ion Ceban s-a plâns că „un dosar fabricat la comanda celor de la PAS” în care „Maia Sandu pune presiune pe judecători” l-ar putea lăsa fără mandatul de primar.

***

În aprilie 2023, ANI a publicat un act de constatare pe numele primarului mun. Chișinău. Potrivit documentului, s-a constatat o diferență substanțială și deținerea averii nejustificat, în mărime de 621 mii lei pentru perioada anilor 2017-2019. ANI a precizat că transmite actul de constatare în instanța de judecată pentru examinare în vederea confiscării averii nejustificate. Totodată se menționa că „dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Ion Ceban riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani”.

În reacție, primarul de Chișinău a declarat că va ataca în judecată contestarea Autorității, pe care o cataloga ca fiind „o comandă politică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: