partidulsor.md

Dosarul lui Șor rămâne la Curtea de Apel Cahul. CSJ a respins a opta solicitare a avocaților (DOC)

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a refuzat solicitarea avocaților deputatului fugar Ilan Șor privind strămutarea dosarului acestuia de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de apel. Este a opta cerere în acest sens depusă de apărătorii lui Ilan Șor.

Pe 9 iunie, CSJ a respins demersul avocaților lui Ilan Șor cu privire la strămutarea dosarului în care este vizat acesta. Este a opta cerere în acest sens. În cea mai recentă dintre ele, avocatul Iulian Balan a adus drept argument un articol publicat pe site-ul Ziarul de Gardă. În materialul jurnalistic se arată că instanța nu va începe examinarea dosarului de la început după demisia judecătoarei Nina Veleva. Apărătorul a argumentat că ar exista bănuiala că decizia a fost luată în afara ședințelor de judecată. Pe de altă parte, judecătorii CSJ au considerat că solicitarea avocaților este nejustificată și au respins-o.

Search Col Penal by Анна Выприцких on Scribd

Amintim că magistrații Curții de Apel Cahul examinează dosarul privind frauda unui miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova. În acest dosar, deputatul Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de închisoare. Șor și avocații săi au atacat hotărârea la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței definitive, prima instanță l-a eliberat pe Șor sub control judiciar. În februarie 2018, CSJ a decis ca dosarul să fie examinat de Curtea de Apel Cahul.

Pe 19 septembrie 2018, apărătorii lui Șor au convins magistrații să dispună efectuarea unei expertize financiar-contabile. Din acest motiv, ședințele de judecată au fost tergiversate pe durata unui an. Expertiza respectivă nu a mai fost realizată, iar juriștii sunt de părere că instanța știa din start că nu se va reuși, întrucât documente importante cu privire la activitatea Băncii de Economii au ars încă în 2014, în timp ce erau transportate cu o mașină a încasatorilor băncii.

Între timp, Ilan Șor a părăsit Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a ajuns în opoziție parlamentară. Peste o lună, acesta a fost anunțat în urmărire internațională. Conform unor informații neoficiale, acesta s-ar afla în Israel.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: