Drumul către UE: Grecia și România vor oferi expertiză Moldovei. Memorandumul semnat la nivel parlamentar
Full Article 2 minutes read

Drumul către UE: Grecia și România vor oferi expertiză Moldovei. Memorandumul semnat la nivel parlamentar

Grecia și România vor oferi expertiză Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Se va întâmpla după ce pe 8 aprilie, la Atena, a fost semnat un Memorandum de înțelegere la nivel parlamentar. Potrivit Chișinăului, va fi creat un mecanism de schimb de informații, totodată vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport. 

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au menționat că pe 8 aprilie, la Atena – la Reuniunea trilaterală a președinților comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova a fost semnat un Memorandum de înțelegere.

Potrivit sursei, documentul va facilita crearea unui mecanism de schimb de informații și cooperarea în domenii de interes comun.

„Memorandumul va pune baza pentru implementarea mai multor programe europene de cooperare între parlamentele naționale în colaborare cu experți internaționali în cadrul cărora vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport așa încât vor fi create programe specifice acestor nevoi. În acest fel, procesul integrării europene și consolidarea capacităților administrative va beneficia de expertiza Greciei și României și va ajuta la realizarea cu succes a dezideratului strategic al Moldovei – integrarea europeană”, a menționat vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.

De asemenea, la eveniment, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Parlamentului elen și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene Ioannis Plakiotakis. Urmare a întrevederii, Doina Gherman a precizat că în curând va fi inaugurată ambasada Greciei la Chișinău. Menționăm, Grecia a anunțat că intenționează să deschidă o ambasadă în Moldova în iulie 2023.

Din delegația Moldovei la Atena, pe lângă Doina Gherman, au făcut parte președinta Comisiei politică externă și integrare europeană Ina Coșeru și președinta Grupului de prietene cu Republica Elenă Larisa Novac.

***

În 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: