Dumitru Svinarenco, CEO Microinvest: „2020 a fost un an deosebit. Ne-a dat multe lecții și ne-a permis să ne realocăm resursele pentru a merge înainte”

Este în fruntea Microinvest de aproape 6 ani. Calitățile sale de lider au dus la o dezvoltare remarcabilă a companiei: care astăzi a ajuns la un portofoliu de peste 2,4 miliarde de lei, investiți în dezvoltarea antreprenoriatului și crearea unei vieți mai bune pentru familiile din Moldova, 14 oficii secundare și circa 230 de angajați. Nici măcar pandemia globală nu l-a făcut să renunțe la proiectele de dezvoltare. A schimbat doar tactica prin care să-și pună în valoare și în lumina corectă potențialul.

Visul de a deveni economist a apărut în adolescență, după ce am citit cartea lui Theodore Dreiser „The Financer”. Ciudat sau nu, cele mai intense amintiri din copilărie sunt legate de cărți. Îmi amintesc perfect o vacanță la mare. Stăteam pe plajă, pe cer era un soare dogoritor, valurile se zbăteau de maluri, iar eu citeam un detectiv de James Hadley Chase și savuram din acea stare liniștită și fără griji. Copilăria e ca primăvara, înainte ne așteaptă atâtea lucruri frumoase, de care nici nu ne dăm seama. Încă de pe atunci îmi plăcea să mă teleportez în fiecare istorie reală sau imaginară pe care o descopeream în cărți. Probabil, această calitate îmi este și azi de ajutor, mai ales când trebuie să mă îmi imaginez poveștile clienților noștri, să îi înțeleg și să-i ajut să meargă înainte.

Una din ultimele lecții importante oferite de viață a fost să conștientizez că viața este de fapt ziua de azi. Eram persoana care obișnuia să trăiască cu ziua de mâine, planificam fiecare pas și analizam migălos toate riscurile. Fără să-mi dau seama că viața e aici și acum. Trebuie să trăim cu prezentul, să ne bucurăm de fiecare zi, ca mai apoi să nu trăim cu amintiri. În momentul în care am înțeles această filosofie, mi-am schimbat radical modul de a trăi și am început să interpretez altfel lucrurile.

2020 a fost un an deosebit. În primul rând, pentru că l-am condus pe fiul meu mai mare în clasa I. A fost un eveniment total diferit, fără careu, flori și discursuri motivaționale, dar am trăit niște emoții deosebite… În plan profesional, împreună cu echipa mea,  am reușit să ne redescoperim pe deplin potențialul și să ne testăm abilitatea de adaptare la situații neașteptate. Această perioadă ne-a dat multe lecții și ne-a permis să ne realocăm resursele pentru a merge înainte. Cum spunea Tony Robbins „în direcția în care ne concentrăm atenția, într-acolo se îndreaptă și energia”. Anume acest exemplu descrie perfect modul în care am acționat la Microinvest. Am reușit să înfruntăm toate provocările și să rămânem loiali față de clienți. A fost un an cu multe restructurări, schimbări, decizii luate rapid, dar asumat. Într-o situație globală atât de dificilă, noi am reușit să ne redirecționăm atenția spre punctele noastre forte, să ne menținem clienții, angajații și portofoliul și chiar să creștem cu peste 24%, sprijinind mediul de afaceri și persoanele fizice din întreaga țară.

Atunci când o companie reușește să treacă peste perioade dificile e o dovadă că succesul nu e întâmplător, ci se datorează organizării corecte. În calitate de lider, m-am convins de nenumărate ori că am alături o echipă de oameni deosebiți. Împreună am reușit să creăm o cultură Microinvest, bazată pe transparență și susținere. Dr. Ichak Adizes are un exemplu sugestiv: dacă vom rupe piciorul unui scaun, într-un sistem rigid, acesta va cădea, în timp ce într-un sistem flexibil, putem muta cu locul celelalte trei picioare și fixa stabil scaunul. Pandemia ne-a permis să testăm această teorie. Am încheiat cu rezultate echilibrate anul 2020 și suntem încrezuți că 2021 va fi mai bun.

O decizie dificilă pe care a trebuit să o iau la un moment dat, când eram la începutul carierei mele pe poziția de CEO,  a fost să accept venirea în echipă a unei persoane cu o experiență mai bogată decât mine la acel moment și chiar mai puternică în unele aspecte. De regulă, noi, oamenii, fără să ne dăm seama evităm situațiile de concurență care ne-ar putea afecta direct. La baza acestei decizii, a stat faptul că, în calitate de lider, eram conștient că profesionalismul acestui nou membru de echipă va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării companiei, dar va servi și un impuls pentru dezvoltarea mea. Nu trebuie să ne fie frică să acceptăm în echipă oameni mai puternici ca noi. Dimpotrivă, ei pot aduce un plus de performanță și profesionalism, ajutându-ne și pe noi să ne dezvoltăm.

Microinvest are un rol important pe piața financiară din Moldova, în primul rând pentru că atragem fonduri străine, susținem afacerile locale și oferim soluții personalizate antreprenorilor, contribuind la dezvoltarea economiei. Asta o demonstreză și portofoliul nostru, care ne clasează pe locul 6 în rândul sistemului bancar și nonbancar. Fiind o organizație de creditare nebancară, dobânda creditelor noastre e mai mare decât la băncile comerciale, totuși noi încercăm să compensăm acest lucru prin alte calități precum operativitatea, responsabilitatea, accesibilitatea. Suntem unicul OCN care deține certificatul internațional de calitate SMART și ne mândrim că putem ajuta oamenii harnici să-și îndeplinească scopurile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Donald Trump

Președintele SUA, întrebat dacă este sigur că va putea opri invazia rusă din Ucraina. Trump: „Nu știu”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus că nu este sigur că va putea pune capăt invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Declarația a fost făcut pentru presă, pe 5 iulie.

Nu știu. Nu pot să vă spun dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a declarat Donald Trump, după ce a fost întrebat dacă este sigur că va putea pune capăt războiului din Ucraina.

La întrebarea dacă consideră că încheierea războiului este o prioritate, liderul american a spus: „Da. Mi-aș dori să se întâmple”.

Amintim că Donald Trump, în timpul campaniei electorale, a spus de mai multe ori că intenționează să pună capăt conflictului militar din Ucraina în prima zi în care va deveni președinte. Mai târziu, el a numit aceste afirmații o exagerare. După preluarea mandatului, Trump a încercat să joace rolul de mediator în soluționarea conflictului, dar a amenințat că se va retrage din procesul de pace din cauza continuării luptelor, notează Meduza.

Săptămâna aceasta, Trump a avut conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cel ucrainea, Vladimir Zelenski. După apelul telefonic cu Putin, liderul liderul de la Casa Albă a declarat că a rămas nemulțumit de conversație, deoarece nu a obținut „niciun progres” în discuțiile cu acesta.

AFP

Inundațiile devastatoare din Texas: bilanțul deceselor a ajuns la 51 de oameni

Bilanțul deceselor în urma inundațiilor din centrul statului american Texas a crescut la 51. Printre victime se numără 15 copii. Informațiile au fost confirmate de autoritățile locale.

Șeriful comitatului Kerr, Larry Leitha, a comunicat în cadrul unei conferințe din seara de 5 iulie că în comitat au fost depistate 43 de trupuri neînsuflețite. „Dintre acestea, 28 sunt adulți și 15 sunt copii”, a declarat Leitha. Iar autoritățile din comitatele Burnet și Travis au raportat alte șapte decese, potrivit BBC.

Salvatorii continuă căutările a 27 de fete care sunt date dispărute. Toate se aflau într-o tabără de vară pentru fete — Camp Mystic, în zona Hunt. Părinții a patru dintre fete au confirmat pentru presă că fiicele lor au murit.

Șeriful Leitha a precizat că echipele de salvare au evacuat aproximativ 850 de persoane, inclusiv personalul taberei. Potrivit acestuia, majoritatea celor aproximativ 750 de fete aflate în tabără au fost salvate.

Președintele Donald Trump a promis că va sprijini solicitarea guvernatorului statului Texas, Greg Abbott, și va declara stare de urgență, pentru a asigura ajutorul necesar statului.

Amintim că, pe 4 iulie, în partea centrală a statului Texas, SUA, a avut loc o inundație majoră provocată de ploi torențiale. „Râul Guadalupe, în zona Hunt, continuă să crească rapid și a atins al doilea cel mai înalt nivel din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind inundația din 1987”, a transmis Serviciul Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a calificat cele întâmplate drept o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că operațiunile de căutare a persoanelor dispărute vor continua fără întrerupere. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor au fost mobilizate elicoptere și vehicule militare tactice.

Elon Musk

Elon Musk a anunțat despre crearea unei noi formațiuni politice numită „America”

Elon Musk, om de afaceri miliardar din SUA, a anunțat crearea unui nou partid politic numit „America”. S-a întâmplat în urma realizării unui sondaj pe rețeaua de socializare X, pe 4 iulie.

Cu un raport de 2 la 1, ați spus că vreți un nou partid politic – și îl veți avea. Când vine vorba de falimentul țării noastre cauzat de cheltuieli excesive și corupție, se pare că trăim într-un sistem monopartid, nu într-o democrație. Astăzi, partidul „America” a fost format pentru a vă reda libertatea”, a scris Elon Musk pe X în seara zilei de 5 iulie.

Potrivit lui, „una dintre modalitățile” de a obține independență față de sistemul bipartid este concentrarea „pe două-trei locuri în Senat și opt-zece circumscripții din Camera Reprezentanților”. „Având în vedere majoritatea minimă din legislativ, acest lucru ar fi suficient pentru a asigura un vot decisiv asupra legilor controversate și pentru a garanta că ele reflectă voința reală a poporului”, a declarat el.

Precizăm că Elon Musk a organizat un sondaj chiar de Ziua Independenței SUA, întrebându-și urmăritorii dacă își doresc independență față de sistemul politic bipartid. Două treimi dintre respondenți (65,4%) au răspuns afirmativ, în timp ce 34,6% s-au declarat împotrivă.

Potrivit Meduza, Elon Musk a amenințat anterior că va crea o nouă formațiune politică în cazul în care Congresul va vota legea privind facilitățile fiscale, pe care președintele SUA, Donald Trump, o numește „marea lege frumoasă” (The Big Beautiful Bill). Congresul a adoptat legea pe 3 iulie, iar Trump a semnat-o pe 4 iulie.

mfa.gov.md

La Zurich a fost deschis Consulatul onorific al Republicii Moldova

La Zurich a fost inaugurat pe 4 iulie Consulatul onorific al Republicii Moldova. Secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, care a fost prezentă la eveniment, a subliniat importanța acestui gest simbolic, menționând extinderea prezenței diplomatice a țării noastre în Elveția.

La evenimentul de deschidere a consulatului din Zürich au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești. „Acest moment simbolic reprezintă nu doar deschiderea unei noi reprezentanțe într-unul dintre cele mai dinamice centre economice și culturale ale Europei, ci și angajamentul nostru profund pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Sunt convinsă că noul consulat onorific va sprijini activ această misiune prin fortificarea dialogului bilateral, încurajarea investițiilor și promovarea potențialului Moldovei”, a afirmat Carolina Perebinos.

Consulul onorific, Valentina Ceban, a mulțumit pentru încrederea acordată și a promis că va promova imaginea Moldovei în Elveția, angajându-se să contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și culturale dintre cele două țări.

Iar ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Vladimir Cuc, a salutat de asemenea deschiderea noului consulat, menționând că aceasta va contribui la creșterea prestigiului țării noastre și la intensificarea cooperării economice bilaterale.

Evenimentul a inclus discuții într-un cadru informal și o degustare de vinuri moldovenești.

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: