După discuția dintre Sandu și Ciucă, Mitropolia Basarabiei amintește importanța transmiterii cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic

Mitropolia Basarabiei a mulțumit președintelui Senatului României Nicolae Ciucă, pentru că a discutat cu Maia Sandu despre cedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei și a „subliniat importanța transmiterii” bunului. Potrivit reprezentanților Mitropoliei, declarațiile lui Ciucă reprezintă „un sprijin ferm acordat comunității românești din Republica Moldova”. Totodată, Mitropolia și-a exprimat speranța că „acest sprijin va contribui la soluționarea acestei chestiuni”. 

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat pe 8 septembrie că „președintele Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, susține nevoile și dezideratele Mitropoliei Basarabiei”.

Se menționează că în urma întrevederii cu președinta Maia Sandu, Ciucă „a reiterat angajamentul său ferm față de Mitropolia Basarabiei și de comunitatea creștină românească din Republica Moldova”.

Domnul Nicolae Ciucă a subliniat importanța transmiterii cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către Mitropolia Basarabiei, evidențiind faptul că această inițiativă este atât un proiect de suflet, cât și un proiect strategic de o importanță fundamentală. El a subliniat că prezența Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, reprezintă o punte de legătură duhovnicească, istorică și culturală între România și Republica Moldova, respectiv un pilon important a parcursului european, simbolizând unitatea și valorile noastre comune”, se arată în declarația Mitropoliei.

Reprezentanții Mitropoliei au adăugat că „președintele Senatului a recunoscut că accesul nemijlocit la Biserica Ortodoxă Română este un drept fundamental pentru toți românii creștini ortodocși din jurul României și a asigurat că va continua să sprijine cu determinare această inițiativă”.

Pe această cale, Mitropolia Basarabiei dorește să mulțumească Excelenței Sale pentru angajamentul ferm și pentru sprijinul acordat comunității românești din Republica Moldova. Declarația sa reprezintă un pas semnificativ în direcția respectării angajamentelor asumate public de către autoritățile de la Chișinău față de Mitropolia Basarabiei, față de Biserica Ortodoxă Română și de Statul Român. Cu toții sperăm că acest sprijin va contribui la soluționarea acestei chestiuni în beneficiul comunității noastre și al relației bilaterale dintre cele două state”, au comunicat reprezentanții Mitropoliei.

Menționăm că pe 6 septembrie, la București, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere inclusiv cu președintele Senatului României Nicolae Ciucă. Cel din urmă a spus că a avut „un nou dialog foarte bun cu președinta Republicii Moldova”. Printre altele, Ciucă a menționat că, în discuția cu Sandu, a reiterat „solicitarea referitoare la transmiterea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului seminar teologic din Chișinău”. „Pentru mine, Mitropolia Basarabiei este un proiect de suflet, dar și un proiect strategic pe care voi continua să îl sprijin. Prezența Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, înseamnă România și Europa peste Prut”, menționa Ciucă, pe rețelele de socializare.

***

Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat anterior o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spuneau că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțineau ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.

Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurare. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

Deputatul PAS Virgiliu Pîslariuc, unul dintre autorii proiectului de lege privind retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei, a declarat că a fost obținută garanția că se vor face investiții în clădire. Potrivit parlamentarului,  acest lucru poate fi realizat numai dacă Mitropolia va deține statut de proprietar, pentru „a putea obține autorizația de construcție”.

„Relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”. Așa a comentat anterior Maia Sandu proiectul de lege.

Centrul Național Anticorupție a criticat proiectul privind retrocedarea unei clădiri Mitropoliei Basarabiei și a sugerat Parlamentului să caute mai multe argumente.

Iar Avocatul Poporului Ceslav Panico a spus că trebuie organizate consultări cu societatea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: