Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat pe 18 octombrie, site-ul controlezfactura.gov.md, care conține recomandări despre cum să economisim energia. Autoritățile ne spun că în contextul crizei energetice globale, cu prețuri extrem de mari și imprevizibile, soluția cea mai la îndemână este economisirea energiei, cu fiecare ocazie.
Până a ajunge la recomandările propriu-zise, portalul web, conține și materiale video dar și informații despre măsurile întreprinse de autorități pentru perioada rece a acestui an. Dar ajungem și la rubrica „Cu pași mici spre economii mari”, unde autoritățile ne învață cum să economisim energia electrică, termică, resursele de apă dar și carburanții.
Cum economisești energia electrică?
- Folosește scările în locul liftului. Poți face mișcare, economie și, în același timp, poți contribui la un mediu mai sănătos.
- Încărcaţi la maximum maşina de spălat rufe. Spălând mai multe haine în acelaşi timp, economisiţi energie şi apă.
- Stinge lumina în spațiile și încăperile unde aceasta nu e strict necesară.
- Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de economisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by.
Cum economisești energie termică?
- Asigură – te că țevile sunt izolate, deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei.
- Nu amplasa mobilier în apropierea caloriferelor pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie.
- Evită, pe cât posibil, să deschizi ușa cuptorului atunci când gătești, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie crește.
- Utilizează un capac la prepararea bucatelor pe aragaz. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.
- Reduce temperatura ambientală la 16°C atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore.
Autoritățile au avut grijă să ne amintească că trebuie să reducem și volumele de apă
- Nu lăsa robinetul deschis în timp ce te speli pe dinți sau bărbierești (în cazul bărbaţilor). Un robinet lăsat deschis timp de o oră poate consuma până la 250 l de apă.
- Alege sa faci duș în loc de baie. În medie, pentru o baie folosești de 4 ori mai multă apă și energie electrică, lucru care, cu siguranță, este vizibil în facturile de la sfârșit de lună.
- Spălă vasele imediat ce s-au murdărit, întrucât astfel, vei consuma mai puţină apă şi, în plus, îți vei uşura munca.
- Închide duşul după ce te săpunești şi repornește-l atunci când vreai să te clătești. Cu un duş de doar 4-5 minute vei economisi până la 1.000 de litri pe lună. Oprește apa în timp ce te şamponezi şi salvează până la 150 de litri pe lună.
Iar pentru a reduce consumul de combustibil, cea mai accentuată recomandare este – „Alege transportul public”.
Anterior și Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a venit cu recomandări privind economisirea și reducerea consumului de energie:
- Încălziți apa la foc, nu electric;
- Fierbeți doar cantitatea de apă de care aveți nevoie;
- Gătiți mâncarea la foc, nu în cuptoare electrice;
- Mai rar deschideți frigiderul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!