Fostul deputat Alexandr Slusari, în prezent membru al consiliului SA „Energocom”, a reacționat la comunicatul de presă publicat de „Moldovagaz”, cu privire la datoriile înregistrate de întreprinderile CET Nord și Termoelectrica, dar și de consumatori. Cu privire la deconectările menționate de „Moldovagaz”, Slusari a subliniat că cele două întreprinderi de stat nu pot fi debranșate, în pofida datoriilor și că s-ar urmări crearea de panică. Contactat de NM, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a subliniat că nici nu a afirmat acest lucru, iar declarațiile politice nu le comentează.
„Vadim Ceban nu a putut să nu cunoască că aceste două întreprinderi din sectorul termoenergetic întră în categoria consumătorilor protejați și nu pot fi deconectate în perioada stării de urgență. Însă, toate mass-media ieri au transmis informația despre deconectări posibile. Probabil, scopul anunțului a fost în răspândirea panicii”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.
Fostul deputat l-a acuzat pe șeful Moldovagaz că ar face jocurile Kremlinului și le-a cerut autorităților să ia în considerare demisia acestuia din funcție. „Dacă toate acțiunile domnului Vadim Ceban nu fac parte din războiul hibrid al Rusiei, atunci cum altfel le putem cataloga? Sau trebuie de amintit celor din Cabinetul de miniștrii că există art. 20, lit. g) din legea privind regimul stării de urgență, de asediu şi de război, care prevede posibilitatea modificării procedurii de numire în funcție şi de destituire a conducătorilor agenților economici şi ai instituțiilor publice?”, a mai scris Slusari.
Contactat de NM pentru un comentariu, Vadim Ceban a precizat: „Noi cunoaștem că nu pot fi deconectate, însă în comunicat nici nu am scris că vom deconecta. Deconectarea va avea loc pentru rău-platnici. Sunt consumator casnici și non-casnici, care nu achită din ianuarie și trebuie să luam măsuri. Noi cunoaștem care sunt categoriile consumatorilor protejați”.
În ceea ce privește restul acuzațiilor lui Slusari, Vadim Ceban a precizat că nu comentează declarații politice.
Precizăm că Moldovagaz a anunțat pe 17 octombrie că o parte din consumatorii finali nu și-au executat obligațiile de plată pentru gazele naturale livrate. Datoria în 2023 s-a cifrat, potrivit sursei, la 485,723 milioane lei. Din suma totală, peste 203 milioane lei revin întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării (peste 103 milioane lei la SA „Termoelectrica” și 100 milioane lei la – SA „CET-Nord”), aproape 156 milioane – consumatorilor noncasnici și peste 126 milioane lei – consumatorilor casnici. Compania a atenționat consumatorii să achite restanța până la începerea sezonului de încălzire, în caz contrat vor fi deconectate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor și se va sesiza instanța de judecată. Detalii AICI.
În reacție, SA „CET-Nord” a confirmat public că îi este datoare principalului furnizor de gaze naturale din țară, Moldovagaz, cu 100 de milioane de lei. Întreprinderea a menționat într-un comunicat emis pe 17 octombrie că aceasta ar fi apărut în urma unor „dificultăți” întâmpinate în anul 2022, în principal ca urmare a majorării „semnificative” și „bruște” a prețurilor la gazele naturale. „CET-Nord” a precizat în acest context că datoriile sunt achitate conform termenilor prevăzuți în contractul cu Moldovagaz. Detalii AICI. La rândul său, Termoelectrica a precizat înr-un comentariu pentru NM că „a luat act cu cele menționate și va întreprinde toate măsurile de remediere a situației respective”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!