zugo.md

„Este o persoană care-ți poate băga cuțitul în spate”. Ceban a anunțat că așteaptă demisia lui Chironda (VIDEO)

Primarul capitalei Ion Ceban îl acuză pe viceprimarul Victor Chironda că și-ar neglija atribuțiile de serviciu și s-ar victimiza, urmărind o viitoare carieră politică. În cadrul unei conferințe de presă din 22 iunie, Ceban a declarat că așteaptă demisia lui Chironda.

Ion Ceban a menționat că așteaptă demisia viceprimarului Victor Chironda.

„Cred că dacă este o persoană care se respectă, ar trebui să-și dea demisia. Dacă nu o va face, voi iniția eu procedurile care se impun. A spus în repetate rânduri, public, dar și mie, că este gata să plece, dacă vor fi neînțelegeri. Regret că l-am chemat în echipă și am avut așteptări foarte mari. Îi compătimesc pe cei care îl vor avea în echipă”, a declarat Ceban.

Ceban l-a acuzat pe Chironda că nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

„Primăria nu se administrează doar pe Facebook, este ceea ce se întâmplă azi și acum pe teren, unde sunt adevăratele griji ale oamenilor”, a declarat Ceban.

Primarul capitalei a ținut să sublinieze că fiecare viceprimar a avut libertatea să aleagă oamenii cu care vrea să lucreze. De asemenea, acesta a menționat că echipa sa lucrează într-un regim foarte solicitant, mai puțin viceprimarul Chironda.

„Primăria este despre răsuflecatul mânecilor și munca de dimineață până seara, inclusiv în weekend. (…) Am urmărit isteria unui viceprimar care se vrea păstrat în funcție. A venit cu acuzații nefondate atât în adresa mea, cât și a colegilor. S-a creat impresia că unicul el lucrează în Primărie, iar restul sunt „funcționărași” care nu au ce face decât să îl supere. Dacă există lucruri – să le facă publice și mă întreb de ce nu s-a făcut până acum”, a declarat Ceban.

Edilul l-a acuzat pe Chironda că „murdărește” primăria și echipa.

„Este cel care persecută colegii și îi cheamă în instanță, la procuratură, în același timp fiind domenii de care nu se ocupă. (…) Nu am venit cu o reacție pentru că văzut că omul are niște frustrări și am așteptat să înceapă să lucreze. Se ocupă acum cu victimizarea. Amintesc că nu cetățenii l-au ales în funcție, dar eu l-am numit, deși mulți mi-au spus că este o persoană care-ți poate băga cuțitul în spate. Acum încearcă să facă tot posibilul pentru o viitoare carieră”, a mai spus Ceban.

Primarul capitalei susține că argumentele aduse de Victor Chironda, care susține că alt funcționar și-a pus semnătura în locul său, este o practică normală.

„I-am dat șanse de multe ori și am avut încredere că lucrurile vor evolua corespunzător. A ieșit cu învinuiri că cineva dintre viceprimari a semnat în locul lui. Este o procedură normală atunci când un viceprimar lipsește”, a mai spus Ceban.

Reacția viceprimarului Victori Chironda la declarațiile edilului Ion Ceban o găsiți AICI.

***

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „На месте гостиницы National устроили разборку. Что с этим не так, и при чем тут Шор, Платон и Плахотнюк”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: