Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului
Full Article 4 minutes read

Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului

Peste 5.000 de oameni din toate regiunile Republicii Moldova, dar și din străinătate, dornici să promoveze un stil de viață activ și să susțină aspirațiile europene ale țării au participat la prima ediție a Euro Marathon 2024. Evenimentul sportiv de amploare s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sub sloganul «Împreună alergăm pentru un viitor european». Maratonul a adus împreună alergători de toate vârstele și abilitățile, inclusiv copii și persoane cu nevoi speciale, care au arătat că viitorul european este la fel de divers pe cât este de unit.
Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului
În deschiderea evenimentului, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a transmis un mesaj de încurajare pentru toți participanții: «Maratonul reprezintă un simbol al perseverenței, al angajamentului și al spiritului de echipă. Fiecare pas parcurs de voi, fiecare efort depus, fiecare kilometru câștigat este un testament al dorinței de a depăși limitele și de a aspira la excelență. Noi, cetățenii Republicii Moldova avem o direcție foarte clară, dar pentru asta avem nevoie de o societate consolidată, puternică și sănătoasă. Construim împreună Uniunea Europeană aici, acasă».
Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care a participat activ la cursa de alergare, a subliniat: «Cred că Euro Marathon este foarte similar cu procesul de integrare în Uniunea Europeană. Nu este o distanță scurtă și nici ușor de parcurs. Dar avem cu toții același scop și pentru asta voi faceți un pas mic, eu la fel și, împreună, vom atinge mai ușor obiectivul nostru comun. Sunt sigur că vom avea un parcurs frumos, sănătos, european astăzi și în viitor».
Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, care a alergat alături de cei prezenți, a menționat despre rolul educației și al tinerilor: «Este foarte multă energie aici, în Piața Marii Adunări Naționale care a devenit „Orășel Sportiv“ pentru o zi. Mulțumim că sunteți alături de noi în această duminică. E un eveniment cu un mesaj clar — alergăm cu toții pentru o Moldovă Europeană. Euro Marathon-ul este mai mult decât o simplă competiție sportivă; este o manifestare a determinării, a muncii asidue și a colaborării. Vă îndemn pe toți să alergăm pentru parcursul european».
Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului
Directoarea USAID Moldova, Zeinah Salahi, a declarat că: «Statele Unite ale Americii, prin USAID, sunt mândri să colaboreze cu Guvernul Republicii Moldova și oamenii acestei țări. Mă bucur să văd la această cursă oameni din medii diferite pregătiți să alerge spre obiectivele noastre comune — locuri de muncă mai bune, servicii publice eficiente, mai puțină corupție și un viitor european pentru următoarea generație».

Cursa de alergare s-a încheiat cu succes, cu participanți entuziaști care au parcurs până la 10 km prin centrul Chișinăului. Fiecare alergător înregistrat a primit un tricou simbolic, iar la final, toți au fost onorați cu medalii de participare, în semn de recunoaștere pentru efort și dedicare.

Euro Marathon 2024 a fost marcat nu doar ca o zi de sărbătoare sportivă, ci și ca un pas important pe calea integrării europene a Republicii Moldova, demonstrând că spiritul european trăiește prin acțiune, unitate și colaborare. De asemenea, eveninmentul a inclus și un orășel sportiv cu standuri care au evidențiat cultura europeană, muzica, dansurile și cu diverse activități pentru toți cei prezenți.
Euro Marathon 2024: O zi de unitate europeană în inima Chișinăului

Euro Marathon 2024 se desfășoară cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, în parteneriat cu Europe Café, USAID Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, UNICEF Moldova, UNFPA Moldova, UN Women Moldova, Fundația Soros Moldova, Primăria municipiului Chișinău, clubul sportiv Sporter.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: