Uniunea Europeană își va modifica și extinde regimul de sancțiuni, astfel încât persoanele ce instigă la încălcarea ordinii democratice și care folosesc resurse ilicite pentru tentative de destabilizare să fie incluse în listele de sancțiuni ale blocului comunitar. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova. Potrivit oficialului, UE ia în considerare aceste măsuri la solicitarea miniștrilor de Externe de la Chișinău și București, în contextul în care acest fenomen există, informează postul național de radio.
„Trebuie extins regimul de sancțiuni ale UE și adaptat noilor pericole. Aceasta a fost propunerea comună a miniștrilor în guvernul Republicii Moldova și al României. Reacția Comisiei Europene a Serviciului european de acțiune externă și a miniștrilor celorlalte state membre a fost de a concepe acest proces. UE își modifică regimul de sancțiuni, îl extinde, astfel încât în viitor oligarhii care folosesc bani folosiți în mod ilegal pentru a destabiliza Republica Moldova să fie cuprinși de un regim de sancțiuni, să le fie blocate activele, conturile, să nu își mai poată folosi activele, resursele financiare, în mod special, pentru a face deranj”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Amintim că vicepremierul Nicu Popescu, aflat la Bruxelles, a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni contra oligarhilor moldoveni acuzați că ajută Moscova să destabilizeze țara în efortul de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău. Anterior, președinta țării, Maia Sandu, a declarat că instituțiile statului au confirmat informațiile prezentate de Vladimir Zelenski, privind planurile Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova, precum și schimbarea puterii de la Chișinău.
***
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!