Andrei Mardari/NewsMaker

Evaluarea activității lui Stoianoglo va continua, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția. Grosu: „Nu văd motive de a ne opri”

Procesul de evaluare a activității procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo va continua în pofida criticilor aduse de Comisia de la Veneția la modificările la Legea Procuraturii. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul ediției din 13 decembrie a emisiunii „În Profunzime”.

„Probabil, trebuia să dăm mai mult timp pentru dezbateri, dar însăși abordarea de a evalua performanța unui procuror este ok. Haideți  să îmbunătățim. Noi, bineînțeles, vom ține cont de criteriile, comentariile pe care le înaintează Comisia de la Veneția, dar ca mecanism de a evalua performanța unui procuror, din ce mi s-a spus mie și am văzut, este ok. Acum că trebuie să fie mai detaliat, mai elaborat și să avem grijă ca finalmente, CSP-ul să fie cel care să ia decizia privind performanța sau lipsa de performanță a celui evaluat. Acum, procese perfecte nu sunt. Noi o să ne uităm foarte atent, o să îmbunătățim mecanismul și o să mergem mai departe”, a declarat Grosu.

La întrebarea moderatoarei dacă va fi suspendat procesul de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, până la crearea cadrului legal, Igor Grosu a răspuns negativ.

„Nu, noi mergem mai departe cu acest cadru legislativ. Nu văd motive de a ne opri. Că mecanismul poate fi îmbunătățit, dar noi avem situația pe care o avem, un sistem care trebuie curățat, care nu o să se curățe singur, cât de mult nu ar spune Comisia de la Veneția…”, a mai spus Grosu.

Amintim că, pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

În afară de asta, experții au remarcat că indicii de evaluare sunt aplicați retroactiv și a criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”.

La fel, Comisia de la Veneția a menționat că procurorul general ar trebui reinclus drept membru din oficiu al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: