“Evenimentul cultural al anului”. A fost lansată o antologie a citatelor regretatului regizor Viorel Mardare
Full Article 4 minutes read

“Evenimentul cultural al anului”. A fost lansată o antologie a citatelor regretatului regizor Viorel Mardare

Editura Cartier a publicat o antologie realizată de Dorin Onofrei, pe baza citatelor care l-au făcut celebru pe regretatul regizor Viorel Mardare. Sora lui Viorel, Angela Mardare spune că primul citat din cartea făcut-o să plângă în hohote. 

„Am învățat că toate lucrurile trebuie făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că nu ai dreptul să spui „lasă că voi face la anul”. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri de viitor, e vorba de chestii micuțe, să spui cuiva te iubesc, să spui mulțumesc. Mulțumescul spus la timpul potrivit este una dintre lecțiile pe care le-am învățat de la această boală”, se arată în mesajul ales de editură pentru coperta cărții.

Și Ministrul Culturii Marcel Spătaru a scris un mesaj pentru cartea posmotrel a lui Viorel Mardare.

„Viorel Mardare scria rar. Scria încet, măsurat. Avea simțul cuvintelor. Pregătea orice text ca pe o întâlnire – îI pieptăna cu gramatica (era pedant, mai ales Ia punctuație!) și îl parfuma cu ironie. Scrierile lui sunt o cronică vibrantă a primelor două decenii ale mileniului nostru, o frescă reprezentând vicii și virtuți, o satiră cu suflet, o iubire albastră «cu svarca varită din armatură pe tabla» vieții noastre. Viorel Mardare este o combinație uimitoare: pe de o parte, tranșant, fără compromisuri, iar pe de altă parte, plin de culori vii și optimism. Taie în carne vie și tămăduiește în același timp. Ca vinul bun, el trebuie gustat cu capul limpede, cu sorbituri mici, savurând aroma fiecărei figuri de stil, originalitatea fiecărei observații, sensul fiecărui semn de punctuație.”

“Evenimentul cultural al anului”. A fost lansată o antologie a citatelor regretatului regizor Viorel Mardare

Facebook.com

O dată cu publicarea antologiei, ministrul și-a completat mesajul. Spătaru spune că pentru el cartea este evenimentul cultural al anului.

„Chiar nu pot să-mi imaginez cum e să-l citești pe Viorel pentru cei care nu l-au cunoscut. Textele lui sunt atât de puternic impregnate de personalitatea sa, încât pentru noi, cei care l-am cunoscut, să deschizi această carte e ca și cum ai revedea un prieten drag, cu care n-ai vorbit de ceva timp. O experiență aproape mistică. Pentru cei care l-au cunoscut pe Viorel — fuguța la librăriile Cartier, obligatoriu! Pentru ceilalți — fuguța la librăriile Cartier, recomand!”, a adăugat Ministrul Culturii.

La rândul său, și sora regizorului Angela Mardare a venit cu un mesaj după publicarea cărții. Ea zice că cei de la Editura Cartier au făcut-o să plângă în hohote.

„Recunosc, am deschis cont pe FB pentru că lumea mă tot întreba dacă am văzut ce-a postat Viorel Mardare.

De blogul „Nică cultură” aflasem doar când Vio luase Blogovățul. Așa că multe din textele și postările lui le-am ratat, regret.

Eu nu știu de unde au adunat cei de la Editura Cartier textele lui Viorel, însă primul de care am dat cu ochii în cartea nou-nouță m-a făcut să râd în hohote chiar acolo, pe banca de lângă Caragiale”, a scris ea.

Cartea i-a emoționat nu doar pe cei apropiați lui Viorel Mardare, dar și pe toți cei care l-au cunoscut pe el personal sau arta lui.

„Da eu, stau în librărie și mor de râs. Cu lacrimi, Angela!”.

„Numai Viorel putea să scrie așa. Așteptam cu mare nerăbdare postările sale. Sper să reușesc să găsesc cartea înainte de a fi cumpărat tot tirajul”.

„Cel mai trist e că atât Tolea, precum și cei doi polițiști sunt în viață, în timp ce Viorel nu mai e”.

Regizorul Viorel Mardare s-a născut 7 octombrie 1981 și a decedat la 9 martie 2019, răpus de o boală incurabilă. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A promovat Republica Moldova și locuitorii ei printr-o serie de spoturi sociale și publicitare, îndrăgite de publicul larg și apreciate acasă și în străinătate. A fost autorul mai multor editoriale și cronici de presă, al unor pamflete prin care a ridiculizat promovarea unor pseudovalori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: