Facebook/Alina Zotea

Ex-deputata PL Alina Zotea a încălcat legea? A fotografiat buletinele de vot și le-a publicat pe internet

Fosta deputată a Partidului Liberal, Alina Zotea, și-a publicat buletinele de vot pe o rețea de socializare. Ex-parlamentara a publicat buletinele, completate, după ce și-a exercitat dreptul la vot la o secție din Franța. Între timp, ea a șters imaginile cu buletinele de pe online. Menționăm că fotografierea ori expunerea publică și demonstrativă a buletinului de vot completat este interzisă.

După ce și-a publicat buletinele de vot pe o rețea de socializare iar între timp le-a șters, Zotea a fost întrebată de un internaut dacă cunoaște că acțiunea este interzisă. „De ce agitați spiritele și provocați prin publicarea buletinelor de vot? Cunoașteți că aceste lucruri nu sunt legale sa le faceți? Provocați diverse discuții inutile! Și riscați să compromiteți votul corect”, a scris un internaut.

„Eu nu agit spiritele. Fiecare cetățean are dreptul să pună ștampila pe candidatul care îl reprezintă”, a fost răspunsul ex-deputatei.

Actualizare: Comisia Electorală Centrală a declarat că „pe rețelele sociale apar tot mai multe fotografii ale alegătorilor cu buletine de vot completate” și a menționat că „fotografierea ori expunerea publică a buletinului de vot completat se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 12 (600 lei) la 30 de unități convenționale (1500 lei)”. „În aceste situații, CEC face apel către alegători să dea dovadă de responsabilitate și corectitudine și să nu afișeze public pozele cu buletinele de vot”, a comunicat instituția electorală.

Potrivit datelor poliției, până acum, pe teritoriul Republicii Moldova, patru persoane și-au fotografiat buletinul de vot. Cazurile au fost înregistrate la Chișinău, Comrat, Șoldănești și Telenești. Poliția a spus că întreprinde în continuare acțiuni de constatare și documentare a cazurilor.

Menționăm că fotografierea ori expunerea publică și demonstrativă a buletinului de vot completat sau scoaterea buletinului înmânat pentru votare din localul secției de votare este interzisă.

***

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la acest proces electoral. Pentru validarea alegerilor, cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși trebuie să se prezinte la urne. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu votează doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot sunt chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru a fi valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime dintre cetățenii cu drept de vot.

Menționăm că funcționarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot iar aceștia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: