Examenele din clasa a 4-a la calculator, cele gimnaziale – centralizat. Intenția Ministerului Educației
Full Article 3 minutes read

Examenele din clasa a 4-a la calculator, cele gimnaziale – centralizat. Intenția Ministerului Educației

Autoritățile din educație urmează să regândească procesul de desfășurare a examenelor de clasa a 9-a. Mai exact – să le centralizeze, pentru a asigura buna desfășurare a lor. Anterior se menționa că examenele vor fi susținute în centrele raionale, dar nu în școli. Totodată se va analiza desfășurarea examenului de clasa a 4-a la calculator. Precizările au fost făcute, pe 2 octombrie, de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. 

Perciun a anunțat, la ședința Guvernului – din data de 2 octombrie, că în fața Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare „stau câteva provocări pentru anul 2024-2025”.

Urmează să regândim procesul de desfășurare a examenelor de clasa a 9-a, să le centralizăm, să asigurăm buna desfășurare a lor cu respectarea standardelor de integritate. Colegii urmează să asigure un mecanism de certificare a competențelor de cunoaștere a limbii române comparabil cu mecanismele similare aplicate în cazul limbii franceze sau limbii engleze. Urmează să elaboreze un examen adițional, opțional, pentru certificarea competențelor digitale ale elevilor de clasa a 9-a, clasa a 12-a. Totodată să scaleze acea bună experiență din acest an când am avut două licee unde examenul de clasa a 4-a s-a desfășurat pe deplin digital, la calculator, și totodată Agenția pentru prima dată în acest an va face evaluări eșantionate la diferite discipline pentru ca să putem să monitorizăm din timp nivelul de competență a elevilor și să intervenim acolo unde este necesar”, a comunicat Perciun.

***

Amintim că, în iulie 2024, Ministerul Educației anunța despre intenția de a desfășura examenele de absolvire a claselor a IX-a în centrele raionale. Totodată ca lucrările scrise de elevi să fie evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion. Modificările erau anunțate după ce s-a constatat discrepanțe în cazul notelor de 8, 9 și 10 și celor de 1-4 urmare a examenelor. În același timp, comunica Ministerul, dacă anul trecut 326 de elevi au rămas restanțieri la matematică, atunci anul acesta nu au susținut examenul peste 1 400. Date în acest sens se înregistrau și la alte discipline. Între timp s-a decis desfășurarea unei a doua sesiuni suplimentare de examen pentru elevii de clasa a 9-a. Detalii AICI.

Menționăm că, în 2024, 185 de elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău au susținut testul la matematică, din cadrul testării naționale în învățământul primar, în format digital. Înainte de aceasta, în luna februarie, 25 de elevi din aceste două instituții au participat la testarea pilot la calculator și au avut posibilitatea de a exersa pe un test de antrenament pentru a fi familiarizați cu interfața aplicației, tipologia itemilor, cronometrarea timpului.

Despre examenul opțional la competențe digitale, pentru elevii claselor a 9-a și a 12-a, ministrul Educației a anunțat în august 2024. Perciun declara că examenul va fi susținut la calculator. Ulterior, absolvenții vor obține un certificat în acest sens. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: