Expert, despre vaccinul anti-Covid: „Noi nu suntem pregătiți să primim astăzi 200 de mii de doze”
Full Article 3 minutes read

Expert, despre vaccinul anti-Covid: „Noi nu suntem pregătiți să primim astăzi 200 de mii de doze”

Republica Moldova nu este pregătită, în prezent, să primească cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România, întrucât nu dispune de frigidere speciale. În plus, conform legii, înregistrarea unui nou produs farmaceutic pe piața internă durează 90 de zile. Declarația a fost făcută de către Ala Tocarciuc, consultantă în domeniul medical, într-un interviu publicat pe 4 ianurie de Radio Europa Liberă.

Experta Ala Tocarciuc, care a lucrat în trecut pentru câteva mari companii farmaceutice internaționale, reprezentându-le în spațiul CSI, a menționat că în Uniunea Europeană, inclusiv în România, se administrează vaccinul Pfizer/BioNTech, care necesită condiții speciale de păstrare.

„Noi nu suntem pregătiți să primim astăzi 200 de mii de doze în cazul în care România ne va oferi vaccin produs anume de Pfizer. Și aici e un mare semn de întrebare: care anume vaccin va fi oferit de către România? În Uniunea Europeană se administrează vaccinul Pfizer/BioNTech, în Marea Britanie – vaccinurile produse de Moderna, Pfizer și AstraZeneca”, a declarat experta.

O altă problemă care va trebui soluționată este procedura legală.

„Un vaccin care nu este înregistrat în Republica Moldova are nevoie de niște permisiuni și încă nu este clar pe care cale se va merge. Bunăoară, dacă se va merge pe calea de înregistrare rapidă, noi nu avem proces de înregistrare rapidă, noi avem un proces care durează 90 de zile pentru a admite un produs pe piață”, a explicat Tocarciuc.

O altă cale ar fi emiterea unei licențe de import pentru un produs neînregistrat, a precizat experta, însă urmează o altă problemă: pentru a nu se plăti TVA-ul pentru importul de medicamente, așa cum prevede legea, donația de vaccinuri din partea României ar trebui să fie trecută prin comisia de ajutoare umanitare.

„În pregătirea țării pentru vaccin, noi avem de pregătit niște procese și avem pregătirea cu infrastructură, cu tehnică, cu frigidere etc. Pe partea de proces, noi avem procesul regulatoriu, avem procesul cum el va intra oficial, cum se va importa în țară, ce taxe se vor achita, după aceea, cum se va devama și abia după asta va trebui să fie undeva depozitat și noi avem nevoie de frigidere”, a argumentat Ala Tocarciuc.

***

Conform celui mai recent bilanț, în Republica Moldova, au fost confirmate peste 146 de mii de infectări cu noul coronavirus. 3054 dintre pacienții infectați au murit.

Pe 29 decembrie, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că Bucureștiul va oferi Chișinăului până la 200 de mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului de tip nou.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: