dialog pro-business
Максим Андреев, NewsMaker

Fără „маски show” în mediul de afaceri și investiții în raioane. Dodon anunță 5 inițiative prezidențiale

Președintele Igor Dodon a anunțat cinci inițiative prezidețiale care ar urma să fie prezentate în timpul apropiat. Printre acestea se numără micșorarea presiunii asupra mediului de afaceri, din partea forțelor de ordine, susținerea producătorului autohton, proiectele de infrastructură, crearea unor platforme industriale la nivel de fiecare raion și eliminarea poverii financiare în urma așa-numitei „legi a miliardului”. Declarațiile au fost făcute astăzi, 17 decembrie, în cadrul Forumului Economic „Dialog pro-bussines”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

  1. Reducerea presiunii asupra mediului de afaceri și excluderea dreptului de raiduri și controale din partea structurilor MAI. „MAI și poliția nu trebuie să se ocupe de activitățile economice, dar de crime, combaterea acestora, accidentele rutiere, traficul de ființe umane, dar nu de „маски show-uri” la agenții economici”, a declarat Dodon.
  2. Susținerea producătorului autohton. „Noi importăm foarte multe produse pe care le-am putea produce noi. De ce să nu creăm condiții suplimentare măcar pentru consumul de pe piața internă”, a explicat Igor Dodon. Șeful statului a menționat că va milita pentru introducerea cotei obligatorii a producătorului autohton în rețelele comerciale.
  3. Proiectele de infrastructură. „Am pierdut mai mult timp. Dacă nu avem surse interne, haideți să luăm surse externe”, a propus șeful statului. Președintele a anunțat că pentru anul viitor se va investi în trei direcții principale: infrastructura drumurilor, crearea încă a unui aeroport pentru transportul de mărfuri și pasageri la Mărculești și în tot ceea ce ține de calea ferată.
  4. Crearea platformelor industriale la nivel de fiecare raion. „Avem capacități de producere rămase din perioada sovietică. Guvernul, președinția și parlamentul trebuie să facă așa ca să găsim doi-trei investitori și să meargă în raioane, unde este forță de muncă”, a explicat Igor Dodon.
  5. Mișcorarea poverii puse pe umerii cetățenilor, așa numită „lege a miliardului”. „Vreau să vă spun că preventiv am discutat cu Ministerul Finanțelor. În următoarele luni voi ieși cu inițiativa de a scoate parțial această povară”, a explicat președintele.

Amintim că acum o lună, în data de 18 noiembrie, președintele Igor Dodon a anunțat 7 măsuri sociale. Printre acestea se numără ajutoare financiare pentru pensionari, indexarea de două ori pe an a pensiilor și majorări de alocații și indemnizații pentru veterani și cadrele medicale. Majoritatea dintre acestea au fost ulterior aprobate de guvern și parlament.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: