Nu va fi un vot în Parlament pentru modificarea Constituției, în urma referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Precizările au fost făcute de vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman. Potrivit deputatei, votul cetățenilor de la referendum „este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament”. Astfel, rezultatul referendumului „automat devine lege”.
„Nu va fi nevoie de un vot în Parlament, automat votul cetățenilor, pentru că despre asta este referendumul republican constituțional, este despre votul oamenilor și asta este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament. De aceea rezultatul referendumului automat devine lege”, a declarat vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV.
***
Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.
Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme. Detalii AICI.
O zi mai târziu, pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că va transmite propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției Curții Constituționale. Înalta Curte are la dispoziție zece zile să se expună. Detalii – AICI.
Referendumul ar putea avea loc pe data de 20 octombrie 2024. Cel puțin asta reiese din sesizarea depusă de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Curtea Constituțională pe 9 aprilie. Cetățenii ar urma să fie întrebați, în cadrul scrutinului: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!