Colaj NM

Fermierii, furioși după cuvintele lui Bolea privind «banii luați de la copii și bătrâni»: „Declarații iresponsabile și manipulatorii”

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că cei 200 milioane lei identificați pentru fermieri „sunt luați de la copii, bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova”. Potrivit oficialului, banii „nu sunt a Ministerului Agriculturii, nu sunt a lui Bolea personal, a lui Recean sau a cuiva”. El a adăugat că banii „sunt a fiecărui dintre noi, inclusiv a copilului care s-a născut ieri și care trebuie să primească indemnizație”. Asociația Forța Fermierilor s-a arătat nemulțumită de declarațiile ministrului și le-a numit „iresponsabile și manipulatorii”, adăugând că „fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor”. 

Toți acești bani sunt luați de la copii, bătrâni, de la dumneata, de la 2,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova, din economia națională a Republicii Moldova. (…) Acești bani nu sunt a Ministerului Agriculturii, nu sunt a lui Bolea personal, a lui Recean sau a cuiva și eu nu vreau să le dau sau domnul prim-ministru nu vrea să le dea, sunt a fiecărui dintre noi, inclusiv a copilului care s-a născut ieri și care trebuie să primească indemnizație și care are un viitor în Republica Moldova. (…) Toți acești cetățeni, 2,5 milioane, am luat de la ei bani și i-am dat agricultorilor – 200 de milioane”, a comunicat ministrul, la TVR Moldova.

El a mai spus că „și 400 (nota redacției: milioane de lei) e puțin, și un miliard e puțin, și două miliarde e puțin, și trei e puțin”.

Noi trebuie să construim o agricultură bazată pe principii de procesare, de cooperare, noi trebuie să ne gândim cum depozităm, când vindem, cum vindem și cel mai important – ce semănăm, unde semănăm. (…) Ceea ce a făcut Ministerul Agriculturii este că a soluționat o problemă imediată și evident cu aceste 200 de milioane nimeni nu a venit să spună că s-au soluționat toate problemele. Ar fi penibil, dar s-a rezolvat o mică parte dintr-o problemă importantă și anume: formarea prețului de cost”, a precizat Bolea.

Asociația Forța Fermierilor s-a arătat nemulțumită de declarațiile ministrului și le-a numit „iresponsabile și manipulatorii”.

Domnul Bolea cunoaște mai bine decăt orice cetățean că agricultorii încă toamna 2022 au cerut ca guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova, afectați concomitent de multiple crize. Anume așa au procedat țările din Bazinul Mării Negre cum ar fi România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria”, a comunicat Asociația.

Aceasta a mai spus că „fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor, așa cum a declarat domnul ministru”.

Atragem atenție că suma identificată de 200 mln lei nu este cu mult mai mare față de banii, alocați pentru majorarea salariilor miniștrilor și secretarilor de stat. Nu am auzit ca domnul ministru să refuze de dublarea salariului din contul copiilor și pensionarilor”, se arată în declarația Asociației.

Asociația Forța Fermierilor a declarat că „mai are speranța că Guvernul și Președinția vor reacționa și vor curma orice tentativă de a încinge conflictele interne și confruntări între diferite grupuri sociale”.

***

Pe 27 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că își întrerupe protestele pâna la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii au declarat își vor relua protestele. Întreruperea protestelor a fost anunțată după ce la Guvern au avut loc o nouă întrevedere între ministrul Agriculturii Vasile Bolea și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. Ministrul i-a anunțat pe agricultori că Executivul poate aloca doar 200 milioane lei pentru subvenții din minimul de 350 de milioane solicitat anterior. Asta deși, inițial, producătorii agricoli cereau alocarea a 700 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Urciorul nu merge de multe ori la aeroport”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reținerea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc în Grecia este rezultatul a „foarte multă muncă” atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea celor elene. Oficialul a declarat că în continuare urmează un proces „laborios” pentru extrădarea lui Plahotniuc în Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 24 iulie a emisiunii „Vocile Puterii” de la Exclusiv TV.

Instituțiile își fac meseria. Încet, dar sigur. Sigur, în spatele acestui eveniment, a fost și este foarte multă muncă. Pe de o parte, acea informație care a fost pusă la dispoziția autorităților elene, deja munca autorităților elene în cazul dat și care a culminat cu aceste evenimente”, a declarat Igor Grosu.

Acesta a menționat că în continuare urmează procesul de extrădare a lui Plahotniuc, pe care l-a catalogat ca fiind unul „laborios”.

Pentru că sunt proceduri complexe. Sunt sigur că autoritățile elene vor solicita mai multă informație. Ea trebuie pusă la dispoziție foarte atent, minuțios, analizat orice demers, orice informație pusă la dispoziție pentru a obține rezultatul pe care noi cu toții ni-l dorim. Concluzia este că urciorul nu merge de multe ori la aeroport”, a spus el.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. Pe 23 iulie, oligarhul fugar a fost plasat în arest preventiv, iar pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a expediat autorităților elene cererea oficială de extrădare în privința lui Plahotniuc.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul Penal.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: