Fiecare al doilea adult din Moldova este supraponderal. Ministerul Sănătății a lansat campania „Alege ce mănânci!”
Full Article 2 minutes read

Fiecare al doilea adult din Moldova este supraponderal. Ministerul Sănătății a lansat campania „Alege ce mănânci!”

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare au o rată a mortalității aproape dublă față de media europeană, iar până la o jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială crescută, fără diferențe între sexe. Totodată, 56% din populația cu vârsta de peste 18 ani este supraponderală și din aceasta – 23% este obeză. Sunt datele prezentate de Ministerul Sănătății pe 11 iunie, odată cu lansarea campaniei „Alege ce mănânci!”. 

Campania urmărește informarea oamenilor despre daunele consumului de grăsimi trans și încurajarea lor să urmeze un mod de alimentație sănătos.

Grăsimile trans sunt considerate cele mai periculoase tipuri de grăsimi. Acestea ridică nivelul de colesterol „rău” (LDL) în organism, ceea duce la creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Experții estimează, că pentru 1% de energie acumulat din alimentele ce conțin grăsimi trans riscul apariției bolilor cardiovasculare crește cu 12 – 13%.

Grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Aceste grăsimi se folosesc în produsele de patiserie și cofetărie (napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab, pizza, cartofi pai etc.).

„Țări precum Elveția, Danemarca, Austria, Norvegia, Ungaria au stabilit limita de 2 g de grăsimi trans în produse, la 100 g de grăsimi sau ulei, eliminând astfel grăsimile trans din produsele industrial procesate. Ar fi bine ca și toate celelalte țări, inclusiv Republica Moldova, să urmeze exemplul și să excludă grăsimile trans din produsele fabricate, aceasta fiind o intervenție de sănătate publică simplă, dar cu impact major, ce contribuie la reducerea riscului bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea alimentației.”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Potrivit directoarei Biroului de cooperare al Elveției,  Caroline Tissot, oamenii în Moldova consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: