Figură religioasă importantă în Rusia, despre scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill: „O ruptură serioasă pentru lumea rusă”

Protodiaconul Andrei Kuraev, destituit din Biserica Ortodoxă Rusă, a comentat pentru publicația Agenstvo scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Rusiei, Kirill. Protodiaconul rus, cunoscut pentru critica adusă la adresa puterii și a clerului din Rusia, a catalogat scrisoarea drept „o altă ruptură serioasă pentru lumea rusă”.

Kuraev susține că influența Moscovei în Moldova a rămas „datorită gazului ieftin” și a „relațiilor dificile” din punct de vedere istoric între români și moldoveni. Totuși, în ultimele decenii, spune el, atitudinea față de România din partea cetățenilor moldoveni s-a schimbat: „țara, care a aderat la UE în 2007, a devenit pentru mulți moldoveni o fereastră către lume”. Datorită acestei schimbări a opiniei publice, Biserica Ortodoxă Română a devenit mai atractivă pentru moldoveni, crede Kuraev.

Pe acest fond, conform fostului protodiacon, Mitropolia Basarabiei își crește influența – „sunt deja trei episcopi acolo, există o finanțare bună de la guvernul României”. Potrivit lui Kuraev, slujirea în biserica românească devine din ce în ce mai atractivă pentru preoții moldoveni, mai ales pe fundalul invaziei rusești în Ucraina. „Consecința acestui lucru este demersul mitropolitului”, a conchis Kuraev.

Amintim că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii, pe 5 septembrie. În scrisoarea, făcută publică pe 20 octombrie, mitropolitul Vladimir susține că Mitropolia Moldovei „este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR)”. „Tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române” – mai susține el.

Autenticitatea scrisorii a fost confirmată pentru NM de către putătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș, care a declarat că clerul moldovean nu a primit încă un răspuns de la Moscova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: