FlyOne a interzis transportarea unei sume mai mari de 3 mii de euro în numerar pe cursa Erevan-Chișinău. Să fie Șor de vină?
Full Article 5 minutes read

FlyOne a interzis transportarea unei sume mai mari de 3 mii de euro în numerar pe cursa Erevan-Chișinău. Să fie Șor de vină?

Compania aeriană FlyOne a introdus o interdicție pentru transportarea unei sume mai mari de 3 mii de euro în numerar pe cursa Erevan-Chișinău. În plus, pentru acest zbor se vor aplica și alte reguli suplimentare. NM a analizat cum ar funcționa acest lucru în practică și dacă compania aeriană are dreptul să introducă astfel de reguli.

Care sunt noile reguli?

Compania aeriană FlyOne a anunțat noi reguli pentru pasagerii de pe cursa Erevan-Chișinău. Măsurile vizează „combaterea migrației ilegale, a terorismului și a altor „activități care amenință securitatea constituțională”, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

În mod special, nu vor fi admise la zbor persoanele cărora li s-a interzis intrarea în Moldova sau care sunt recunoscute drept persona non grata în Moldova, iar banii pentru bilet nu vor fi returnați.
Pasagerii acestui zbor vor fi supuși unor verificărilor suplimentare de securitate.

În plus, compania aeriană a introdus o interdicție privind transportarea unei sume în numerar mai mare de 3 mii de dolari sau echivalentul acesteia în orice altă valută. Comunicatul de presă notează că „persoane competente” vor verifica suma în numerar a pasagerilor, iar cei care au mai mult de 3 mii de dolari și nu pot justifica proveniența banilor, nu vor fi admiși la bord. De asemenea, pasagerii vor fi obligați să completeze un formular în care să indice suma de bani pe care o aveau în vamă.

Menționăm că, conform legislației moldovenești, nu pot fi introduse în Republica Moldova fără declarație mai mult de 10 mii de euro în numerar (sau echivalentul acestei sume într-o altă valută), adică de trei ori mai mult decât a decis să le permită FlyOne pasagerilor săi.

De ce au fost introduse aceste reguli?

Președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat, cu referire la noile reguli, într-un interviu acordat NM că compania aeriană a primit multe petiții de la pasageri care s-au plâns că „petrec foarte mult timp pe aeroportul din Chișinău, și nu doar [Chișinău]. ].” „Prin urmare, au fost luate măsuri pentru a reduce sau limita orice disconfort resimțit de pasageri”, a spus Cebotari.

La întrebarea NM cum va fi verificată în practică suma în numerar. Cebotari nu a răspuns, invocând faptul că nu știe toate detaliile. „Aceste zboruri sunt operate de FlyOne Armenia, a cărui activitate este reglementată de alte persoane responsabile. Ei au dreptul la propria politică, care este diferită [de a companiei aeriene FlyOne din Moldova]. [În comunicat se precizează] că măsurile au fost luate în comun cu autoritățile. Nu cunosc detaliile și mecanismul exact”, a spus Cebotari. Totodată, el a admis faptul că la început „pot fi unele greșeli și inexactități”, dar a dat asigurări că colegii săi vor depune eforturi pentru a le preveni.

***

De la începutul războiului din Ucraina nu au existat zboruri directe între Moldova și Rusia. Puteți zbura din Rusia în Moldova și invers doar cu  transfer, de exemplu, în Istanbul sau Erevan. Anterior, autoritățile moldovenești au efectuat de mai multe ori verificări suplimentare ale zborurilor din Erevan sau Istanbul spre Chișinău.

Autoritățile au raportat că pe aceste curse, „curierii” care acționează în interesul „grupului criminal organizat Șor” transportă bani din Rusia în Moldova. Cel mai răsunător caz a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, când autoritățile au raportat că au confiscat aproximativ 1 milion de lei de la pasagerii care zburau cu transfer de la Moscova.

După aceasta, mass-media a relatat în mod repetat despre cazuri în care persoane care zburau din Rusia în Moldova au fost supuse unor percheziții amănunțite la sosirea în Chișinău. Și în iunie, zborul charter FlyOne Armenia Erevan – Chișinău, care a fost operat pentru participanții la congresul blocului „Victorie” din Moldova desfășurat la Moscova, nu a primit permisiunea de a intra în spațiul aerian al Republicii Moldova. Avionul a aterizat la București, iar ulterior a zburat înapoi la Erevan. Autoritățile moldovenești au declarat atunci că compania nu a primit permisiunea de a opera acest zbor.

***

Cu toate acestea, FlyOne neagă că noile măsuri de securitate sunt legate de pasagerii care zboară din Moscova. „În comunicat nu se menționează nimic despre Moscova. Vorbim despre inconveniențele cursei Erevan-Chișinău. Sunt mulți pasageri care zboară din Erevan, care zboară spre Erevan din alte orașe. În plus, sunt mulți pasageri care zboară de la Erevan la Chișinău și mai departe în Europa”, a declarat Cebotari pentru NM.

El a mai menționat că noile reguli au fost introduse „strict în conformitate cu legea”. „Compania aeriană nu poate și nici măcar nu intenționează să încalce [legile Armeniei și Moldovei]”, a adăugat Cebotari.

Ce spun autoritățile

Autoritatea Aviației Civile (CAA) din Moldova, într-un comentariu pentru NM, a calificat decizia companiei aeriene de a introduce noi reguli drept „politică internă” a companiei. „Au dreptul să ia astfel de decizii în baza propriei evaluări a riscurilor”, a spus CAA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: