sputnik.md

FlyOne a interzis transportarea unei sume mai mari de 3 mii de euro în numerar pe cursa Erevan-Chișinău. Să fie Șor de vină?

Compania aeriană FlyOne a introdus o interdicție pentru transportarea unei sume mai mari de 3 mii de euro în numerar pe cursa Erevan-Chișinău. În plus, pentru acest zbor se vor aplica și alte reguli suplimentare. NM a analizat cum ar funcționa acest lucru în practică și dacă compania aeriană are dreptul să introducă astfel de reguli.

Care sunt noile reguli?

Compania aeriană FlyOne a anunțat noi reguli pentru pasagerii de pe cursa Erevan-Chișinău. Măsurile vizează „combaterea migrației ilegale, a terorismului și a altor „activități care amenință securitatea constituțională”, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

În mod special, nu vor fi admise la zbor persoanele cărora li s-a interzis intrarea în Moldova sau care sunt recunoscute drept persona non grata în Moldova, iar banii pentru bilet nu vor fi returnați.
Pasagerii acestui zbor vor fi supuși unor verificărilor suplimentare de securitate.

În plus, compania aeriană a introdus o interdicție privind transportarea unei sume în numerar mai mare de 3 mii de dolari sau echivalentul acesteia în orice altă valută. Comunicatul de presă notează că „persoane competente” vor verifica suma în numerar a pasagerilor, iar cei care au mai mult de 3 mii de dolari și nu pot justifica proveniența banilor, nu vor fi admiși la bord. De asemenea, pasagerii vor fi obligați să completeze un formular în care să indice suma de bani pe care o aveau în vamă.

Menționăm că, conform legislației moldovenești, nu pot fi introduse în Republica Moldova fără declarație mai mult de 10 mii de euro în numerar (sau echivalentul acestei sume într-o altă valută), adică de trei ori mai mult decât a decis să le permită FlyOne pasagerilor săi.

De ce au fost introduse aceste reguli?

Președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat, cu referire la noile reguli, într-un interviu acordat NM că compania aeriană a primit multe petiții de la pasageri care s-au plâns că „petrec foarte mult timp pe aeroportul din Chișinău, și nu doar [Chișinău]. ].” „Prin urmare, au fost luate măsuri pentru a reduce sau limita orice disconfort resimțit de pasageri”, a spus Cebotari.

La întrebarea NM cum va fi verificată în practică suma în numerar. Cebotari nu a răspuns, invocând faptul că nu știe toate detaliile. „Aceste zboruri sunt operate de FlyOne Armenia, a cărui activitate este reglementată de alte persoane responsabile. Ei au dreptul la propria politică, care este diferită [de a companiei aeriene FlyOne din Moldova]. [În comunicat se precizează] că măsurile au fost luate în comun cu autoritățile. Nu cunosc detaliile și mecanismul exact”, a spus Cebotari. Totodată, el a admis faptul că la început „pot fi unele greșeli și inexactități”, dar a dat asigurări că colegii săi vor depune eforturi pentru a le preveni.

***

De la începutul războiului din Ucraina nu au existat zboruri directe între Moldova și Rusia. Puteți zbura din Rusia în Moldova și invers doar cu  transfer, de exemplu, în Istanbul sau Erevan. Anterior, autoritățile moldovenești au efectuat de mai multe ori verificări suplimentare ale zborurilor din Erevan sau Istanbul spre Chișinău.

Autoritățile au raportat că pe aceste curse, „curierii” care acționează în interesul „grupului criminal organizat Șor” transportă bani din Rusia în Moldova. Cel mai răsunător caz a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, când autoritățile au raportat că au confiscat aproximativ 1 milion de lei de la pasagerii care zburau cu transfer de la Moscova.

După aceasta, mass-media a relatat în mod repetat despre cazuri în care persoane care zburau din Rusia în Moldova au fost supuse unor percheziții amănunțite la sosirea în Chișinău. Și în iunie, zborul charter FlyOne Armenia Erevan – Chișinău, care a fost operat pentru participanții la congresul blocului „Victorie” din Moldova desfășurat la Moscova, nu a primit permisiunea de a intra în spațiul aerian al Republicii Moldova. Avionul a aterizat la București, iar ulterior a zburat înapoi la Erevan. Autoritățile moldovenești au declarat atunci că compania nu a primit permisiunea de a opera acest zbor.

***

Cu toate acestea, FlyOne neagă că noile măsuri de securitate sunt legate de pasagerii care zboară din Moscova. „În comunicat nu se menționează nimic despre Moscova. Vorbim despre inconveniențele cursei Erevan-Chișinău. Sunt mulți pasageri care zboară din Erevan, care zboară spre Erevan din alte orașe. În plus, sunt mulți pasageri care zboară de la Erevan la Chișinău și mai departe în Europa”, a declarat Cebotari pentru NM.

El a mai menționat că noile reguli au fost introduse „strict în conformitate cu legea”. „Compania aeriană nu poate și nici măcar nu intenționează să încalce [legile Armeniei și Moldovei]”, a adăugat Cebotari.

Ce spun autoritățile

Autoritatea Aviației Civile (CAA) din Moldova, într-un comentariu pentru NM, a calificat decizia companiei aeriene de a introduce noi reguli drept „politică internă” a companiei. „Au dreptul să ia astfel de decizii în baza propriei evaluări a riscurilor”, a spus CAA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: