Măsura preventivă în privința lui Dorov expiră. Va rămâne în arest?
Full Article 3 minutes read

Măsura preventivă în privința lui Dorov expiră. Va rămâne în arest?

Ședința de judecată în privința lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, este în desfășurare la Paris. Anterior, în presă au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi fost eliberat. De fapt, mesajele despre eliberarea lui Pavel Durov sunt rezultatul unei traduceri eronate a unui articol de pe site-ul francez BFMTV*.

Reținut sâmbătă, 24 august, pe aeroportul Le Bourget, în afara Parisului, Pavel Durov este vizat într-o anchetă judiciară deschisă luna trecută pentru 12 presupuse infracțiuni.

Acuzațiile la adresa lui Durov, născut în Rusia, dar cetățean francez, includ folosirea platformei sale pentru distribuirea de materiale de abuz sexual asupra minorilor, trafic de droguri, fraudă și complicitate la tranzacții ilegale. De asemenea, se reproșează că Telegram a refuzat să furnizeze informații sau documente anchetatorilor, încălcând obligațiile legale.

Arestarea lui Durov în Franța a provocat indignarea autorităților ruse, care consideră demersul ca fiind motivat politic și un exemplu de dublu standard occidental privind libertatea de exprimare. Această reacție a stârnit critici în rândul internauților, având în vedere că, în 2018, autoritățile ruse au încercat să interzică Telegram, efortul eșuând, iar interdicția fiind ridicată în 2020.

Arestarea lui Durov în Franța a provocat reacții din partea liderului suprem al Iranului. Ayatollahul Ali Khamenei a apreciat măsurile drastice ale Franței împotriva celor care interferează cu gestionarea internetului, într-o perioadă în care Telegram continuă să fie folosit intens în Iran, în ciuda interdicției sale oficiale după protestele împotriva teocrației șiite.

Pe 26 august, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că arestarea lui Durov nu reprezentă o acțiune politică, ci parte a unei investigații independente. Pe platforma X, Macron a subliniat că Franța este ferm dedicată libertății de exprimare, dar că aceste libertăți sunt protejate printr-un cadru legal, atât online, cât și offline, pentru a asigura protecția cetățenilor și respectarea drepturilor fundamentale.

Telegram a reafirmat respectarea legislației UE și îmbunătățirea constantă a moderărilor sale, în urma arestării lui Durov.

Este absurd să considerăm platforma sau proprietarul său responsabili pentru utilizarea abuzivă a Telegram. Cu aproape un miliard de utilizatori la nivel global, platforma este esențială pentru comunicare și informare. Telegram așteaptă o soluționare promptă a situației și își exprimă susținerea pentru toți utilizatorii săi„, se subliniază reacția Telegram.

Durov, cetățean al Rusiei și Franței, deține și cetățenia Emiratelor Arabe Unite (EAU), precum și a națiunii insulare St. Kitts și Nevis din Caraibe. Ministerul de Externe al EAU monitorizează îndeaproape cazul și a solicitat urgent Franței să-i acorde lui Durov asistența consulară necesară.

Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, a exprimat speranța că Durov beneficiază de toate oportunitățile necesare pentru apărarea sa juridică. Moscova s-a declarat pregătită să ofere sprijin și asistență șefului Telegram în calitate de cetățean rus.

***
*Știrea a fost modificată. În versiunea inițială a fost comisă o eroare. Ne cerem scuze pentru confuzie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: