Forța Fermierilor numește ajutorul Guvernului de 100 mln lei „foarte mic și ineficient”. Amenință cu proteste
Full Article 5 minutes read

Forța Fermierilor numește ajutorul Guvernului de 100 mln lei „foarte mic și ineficient”. Amenință cu proteste

Asociația „Forța Fermierilor” a declarat că cele 100 de milioane de lei, anunțate în ajun de Guvern – pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori, constituie „un suport financiar foarte mic și ineficient”. Unica soluție, potrivit Asociației, este inițial declararea stării de urgență în agricultură. „Forța Fermierilor” s-a adresat repetat președintei Maia Sandu și speaker-ului Parlamentului Igor Grosu pentru a interveni la instituirea „Situațiilor excepționale”. În caz contrar, a menționat Asociația, sunt „inevitabile proteste regionale și naționale ale fermierilor, care vor ieși la manifestații nu doar cu lozinci economice”. 

Asociația „Forța Fermierilor” s-a arătat „profund dezamăgită de rezultatul întâlnirii cu prim-ministrul”.

„Din nou ne-am confruntat cu o atitudine superficială a guvernării. (…) Guvernul a afirmat ieri că propunerea Asociației Forța Fermierilor de a declara starea de urgență va dăuna mai mult decât va aduce beneficii, însă nu a menționat cui va dăuna și cui va aduce beneficii”, a spus Asociația pe 21 august.

„Forța Fermierilor” a adăugat că ajutorul anunțat pe 20 august de Guvern de 100 de milioane de lei „reprezintă o sumă mare de bani pentru un cetățean de rând, iar divizată la miile de agricultori aflați în pragul falimentului constituie un suport financiar foarte mic și ineficient”.

Potrivit Asociației, banii „nu vor acoperi nici pe jumătate cheltuielile cumulate la un loc aferente celor de judecată, cu executorii judecătorești sau penalitățile de întârziere la datorii a unui agricultor micro, mic sau mijlociu”.

„Forța Fermierilor” insistă că „unica soluție eficientă pentru toți este inițial declararea stării de urgență în agricultură cu scopul de a stopa calcularea penalităților de întârziere la datorii și de a opri procesul de executare silită a datoriilor”.

„După care aplicarea unor măsuri de stabilizare financiară a situației pe termen scurt și termen lung, inclusiv prin adresarea la partenerii externi pentru ajutor și prin emiterea de garanții de stat la refinanțări. Măsurile pe termen lung incluzând și adoptarea unei noi strategii de transformare a sectorului agricol la noile schimbări de climă”, a declarat Asociația.

Prin urmare „Forța Fermierilor” s-a adresat repetat președintei Maia Sandu și președintelui Parlamentului Igor Grosu „cu solicitarea de a interveni ca instituție abilitată pentru instituirea „Situațiilor excepționale””.

„Cerem în cel mult 7 zile întâlnirea cu doamna președintă a țării Maia Sandu, cu domnul președinte al Parlamentului și cu membrii comisiei parlamentare speciale. În caz contrar credem că sunt inevitabile proteste regionale și naționale ale fermierilor, care deja nu au ce pierde și care vor ieși deja la manifestații nu doar cu lozinci economice”, se arată în declarația Asociației.

***

Pe 20 august 2024, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr s-au întâlnit la Guvern cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Recean i-a anunțat că, în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei – din fondul de intervenție în agricultură – pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Recean a dat asigurări că „va continua identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor, sub formă de compensare a pierderilor, majorare a subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat”. Totodată, Recean a accentuat că „o stare de urgență în agricultură nu ajută, ci pune în pericol următorul an agricol”.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până în prezent, au fost constatate pierderi – suportate de agricultori – în 2 428 de cazuri. Au fost afectate, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile, 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură fiind porumbul.

După discuția cu reprezentanții Guvernului, directorul Asociației „Forța Fermierilor” Alexandru Bădărău a declarat presei că agricultorii insistă totuși pe instituirea stării de urgență în agricultură. „Dacă nu declarăm stare de urgență în țară, nu vom obține ajutor consistent din partea instituțiilor financiare, fie că vorbim despre FMI, băncile internaționale sau Uniunea Europeană. Cum poți să obții un ajutor financiar dacă nu declari că situația este gravă?”, a declarat reprezentantul Asociației.

În reacție, ministrul Agriculturii a spus că nu este nevoie de a declara stare de urgență pentru a convinge băncile sau creditorii să anuleze anumite plăți deoarece legislația Republicii Moldova oferă mecanisme în acest sens. Detalii AICI.

****

Pe 13 august, fermierii din sudul țării afectați de secetă, prin intermediul Asociației „Forța Fermierilor”, au solicitat o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului Igor Grosu, în decurs de zece zile, pentru a discuta despre necesitatea aplicării unui plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol. Detalii AICI.

Pe 14 august, Blocul „Împreună” a cerut declararea stării de urgență în agricultură, pentru a permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă timp de un an și pentru a solicita sprijin financiar de la partenerii externi, în vederea stabilizării situației. Totodată, au solicitat demisia imediată a ministerului Agriculturii. În reacție, Ministerul Agriculturii a declarat că Vladimir Bolea nu-și va da demisia deoarece și-ar îndeplini toate atribuțiile. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: