Fost executor judecătoresc, condamnat la 7 ani închisoare. A încercat să fugă de pedeapsă
Full Article 2 minutes read

Fost executor judecătoresc, condamnat la 7 ani închisoare. A încercat să fugă de pedeapsă

Un fost executor judecătoresc în circumscripția Camerei Teritoriale Nord a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Acesta își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de tip închis și va fi privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 3 ani.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Procuratura Generală pe 18 februarie, verdictul a fost dictat după ce Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupţie i-a demonstrat vinovăția pe toate cele 12 episoade de ”depășire a atribuțiilor de serviciu” și ”delapidarea averii străine”.

În concret, potrivit probatoriului, în perioada anilor 2014 – 2017, deținând funcția de executor judecătoresc, acesta ar fi extras și însușit sumele plasate de debitori pe contul special, ce urmau a fi transmise creditorilor.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că în aceiași perioadă, având în procedură un act executoriu de încasare a datoriei de la debitor în beneficiul creditorului, inculpatul ar fi înstrăinat ilegal 8 bunuri imobile ale debitorului, știind cu certitudine că acestea erau sechestrate într-o cauză penală.

Potrivit estimărilor, în total, prin acțiunile ilegale ale inculpatului, părțile vătămate ar fi fost prejudiciate cu peste 450 mii de lei.

În primăvara anului 2018, acesta a fost anunțat în urmărire penală, după ce s-a eschivat de la organele de drept. În octombrie 2020 inculpatul a fost reținut în România, iar peste o lună – extrădat autorităților Republicii Moldova pentru a fi tras la răspundere penală.

Aflat în arest preventiv, la faza de urmărire penală, acesta a refuzat să facă declarații pe marginea acuzațiilor care i se aduc. Ulterior, în ședința de judecată, el și-a recunoscut vina, solicitând examinarea cauzei penale în procedură simplificată, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală.

Sentința este cu drept de atac.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: