Fostul ministru al justiției și ex-șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Moldovei, Vitalie Pîrlog, este unul dintre creatorii și participanții unei scheme de corupție prin care se eliminau din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoanele aflate în căutare internațională. Despre acest subiect informează o investigație a publicației americane Bloomberg. „Datorită influenței sale în cadrul Interpolului, Pîrlog, alături de colegii săi, putea decide care „notificări roșii” trebuie să rămână în vigoare și care pot fi anulate”, susține publicația.
Potrivit sursei citate, Pîrlog a profitat de o portiță pe care a creat-o el însuși în 2017 în structura Interpolului, după ce a devenit președinte al Comisiei de control al fișierelor organizației. Aceasta se referă la faptul că Interpolul ar trebui să suspende „notificările roșii” și solicitările de arestare care provin direct din partea țărilor, pentru persoanele care au obținut statutul de refugiat.
Din toamna anului 2022, împreună cu complicii săi, Pîrlog a șters din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru 26 de persoane căutate pentru diverse infracțiuni, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri.
Investigația Bloomberg susține că Pîrlog și complicii săi au obținut astfel milioane de dolari. Se presupune că printre clienții lor s-ar fi numărat un bancher rus și fiul fostului prim-ministru al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate dintre aceștia erau cetățeni chinezi. „Ce aveau în comun toți acești oameni, pe lângă resursele financiare și relațiile lor, era faptul că recent li s-a acordat azil în Moldova”, afirmă autorii articolului.
Se presupune că schema a funcționat din mijlocul anului 2022 până la începutul anului 2023, până când Interpolul a observat-o și a început o anchetă oficială. În prezent, Pîrlog este considerat principalul suspect. Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns la e-mailurile și apelurile telefonice ale jurnaliștilor de la Bloomberg.
Amintim că, pe 4 iunie, în Moldova au fost efectuate mai mult de 30 de percheziții într-un caz de corupție a funcționarilor publici din Republica Moldova și alte state, pentru a împiedica Interpolul să publice „notificări roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Această anchetă a fost realizată de Procuratura Anticorupție în colaborare cu autoritățile franceze, cu sprijinul FBI.
Potrivit dosarului, un grup de persoane din diverse țări a implementat o schemă de corupție: persoanele pentru care Interpolul emitea notificări roșii puteau obține azil sau statut de refugiat în Moldova sau în alte țări, pentru a bloca notificările Interpolului privind căutarea lor. Infractorii mituiau funcționari publici din Moldova și din alte țări. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat despre reținerea a patru suspecți.
Potrivit procuraturii, din cei cinci reținuți, patru au fost eliberați din cauza lipsei riscului de a se sustrage de la justiție sau de a comite alte infracțiuni. În același timp, pe 5 iunie a fost arestat pentru 30 de zile șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Centiu, acuzat de corupție pasivă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!