Profimedia Images

FOTO Proteste violente la Bruxelles, în apropierea instituțiilor europene. Mai multe clădiri au fost vandalizate, poliția a ripostat

Au fost violențe, duminică, la Bruxelles, la proteste față de restricțiile impuse pentru limitarea infectărilor cu SARS-CoV-2. Manifestanții s-au apropiat de sediile instituțiilor Uniunii Europene și au aruncat în forțele de ordine cu diverse obiecte. Polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea furioasă. Mai multe clădiri au fost vandalizate de manifestanți, relatează Digi24.ro.

Imagini de la faţa locului arată geamuri sparte la birourile Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, principalul organism diplomatic al acesteia.

Aproximativ 50.000 de persoane au ieșit, în data de 23 ianuarie, pe străzile din Bruxelles pentru a protesta față de măsurile de sănătate publică luate de autorităţile belgiene. Mitingul a degenerat în violenţe chiar în apropierea sediului Comisiei Europene, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Organizatorii, între care World Wide Demonstration for Freedom şi Europeans United for Freedom, au invitat manifestanţi din alte ţări europene să participe la demonstrație, unde au fost văzute steaguri olandeze, poloneze, franceze, dar şi româneşti.

Aceasta a fost cea mai mare dintr-o serie de demonstraţii desfăşurate în capitala belgiană în ultimele luni. Manifestaţii împotriva certificatului sanitar – necesar, printre altele, pentru a avea acces în restaurante şi la evenimente culturale – au loc în mod regulat în Bruxelles de câteva săptămâni şi unele dintre demonstraţiile anterioare au fost, de asemenea, marcate de ciocniri cu poliţia.

Cel puţin 70 de persoane au fost arestate în timpul protestului, pentru posesie de obiecte periculoase sau interzise sau pentru deteriorarea proprietăţii, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Trei poliţişti şi 12 protestatari au fost transportaţi la spital, dar niciunul nu a suferit răni grave.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a condamnat violenţele şi distrugerile din timpul protestului masiv desfăşurat duminică la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare ale autorităţilor belgiene.

În violenţele care au izbucnit au fost sparte geamuri ale birourilor Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, principalul organism diplomatic al acesteia. Josep Borrell a postat pe Twitter o fotografie a unui geam spart şi a mulţumit poliţiei pentru intervenţie. „Condamn cu fermitate distrugerile şi violenţele fără sens de la manifestaţia de astăzi de la Bruxelles”, a scris el.

Profimedia Images
Profimedia Images
Profimedia Images
Profimedia Images
Profimedia Images
Profimedia Images
Profimedia Images

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: