FOTO Steagul Republicii Moldova, din nou pe Everest. Vladislav Zotea: „Visele devin realitate”

Pe 19 mai, moldoveanul Vladislav Zotea a escaladat muntele Everest. Totodată, la doar câteva ore distanță, alpinistul a urcat și muntele Lhotse I din masivul Himalaya. Bărbatul a anunțat depre performanța sa printr-o postare pe rețelele de socializare. 

„Visele devin realitate. 19 mai, Summit Everest 8848m, cel mai mare munte din lume. 20 mai, summit Lhotse 8516m, al patrulea cel mai mare munte”, a anunțat Vladislav Zotea.

Până în ianuarie 2023, 6 338 de persoane din întreaga lume au escaladat Muntele Everest și au atins vârful acestuia, conform High Adventure Expedition. Printre acești oameni, se regăsesc și trei persoane din Republica Moldova.

Este vorba despre:

  1. Andrei Carpenco – 20 mai 2009;
  2. Mircea Baciu – 24 mai 2019;
  3. Olga Țapordei – 23 mai 2021.

Începând cu anul 2021, costul mediu pentru un loc într-o echipă comercială pe Everest, fie din Tibet, fie din Nepal, este de 44 500 de dolari. O tentativă minimalistă de escaladare a muntelui ar putea fi organizată pentru aproximativ 20 000 de dolari. O expediție privată costă 200 000 de dolari.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Vladislav Zotea (@zotea_always_best)

Amintim că un alpinist moldovean a murit în tabăra IV de pe Muntele Everest în dimineața zilei de 17 mai. Potrivit oficialilor taberei de bază, Victor Brinza și-a dat ultima suflare dupa ce s-a îmbolnăvit la South Col. Alpinistul a făcut parte din expediția condusă de Himalayan Traverse Adventure.

În acest sezon, numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe Everest a ajuns la șase. Anterior, patru alpiniști Sherpa și un medic american au murit pe Everest.

Potrivit The Kathmandu Post, tabara IV de pe Muntele Everest se află la la 7920 înălțime.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: