CdT.ch

Garanții pentru Putin: Elveția dă asigurări că liderul rus nu va fi arestat la următorul summit pentru pace în Ucraina

Următorul Summit pentru pace în Ucraina, care va fi găzduit tot în Elveția, trebuie să ducă la sfârșitul războiului, iar Rusia va fi invitată la reuniune. Declarația a fost făcută pe 16 iunie de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba. Federația Rusă ar putea fi reprezentată de președintele țării, Vladimir Putin, în pofida mandatului de arest internațional emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele acestuia. Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, a menționat că Elveția, care recunoaște jurisdicția CPI, „poate face excepții în acest sens”. 

Rusia, invitată la următorul summit pentru pace?

Pe 16 iunie, în cadrul unor declarații de presă, Dmitro Kuleba a declarat că Federația Rusă ar putea fi invitată la următorul Summit pentru pace în Ucraina.

Ideea este ca următorul summit să reprezinte sfârșitul războiului. Și, bineînțeles, avem nevoie și de cealaltă parte la masa negocierilor. Este evident că este nevoie de ambele părți pentru a pune capăt războiului”, a spus acesta, potrivit BBC.

Potrivit lui, Ucraina „înțelege foarte bine că va veni un moment în care va fi necesar să vorbească cu Rusia”. „Dar poziția noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească în limbajul ultimatumurilor”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

Elveția: Putin va putea participa

Ulterior, în timpul unei conferințe de presă, președinta Elveției, Viola Amherd, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va putea participa la următorul Summit pentru pace în Ucraina, în pofida faptului că există un mandat de arest internațional pe numele acestuia.

Viola Amherd a menționat necesitatea participării Rusiei la viitoarele discuții și negocieri, subliniind în același timp necesitatea de a adera la Carta ONU.

Cuvintele președintelui au fost confirmate și de ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis.

Ar putea fi organizat, este posibil conform legilor noastre. Desigur, ar trebui să facem acest lucru împreună cu CPI. Dar statul gazdă poate face excepții în acest sens”, a spus oficialul, transmite Unian.

Precizăm că, pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Totodată, mandat de arest a fost emis și pentru Comisarul pentru Drepturile Copilului al președintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt învinuiți de deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Astfel, liderul de la Kremlin nu poate să viziteze țările, care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state). Este vorba toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.

***

Primul summit pentru pace în Ucraina s-a desfășurat pe 15 și 16 iunie, în Elveția. Liderii din 93 de țări și organizații au participat la reuniune. Rusia nu a fost invitată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: