Gavrilița: Moldova și-ar putea suplimenta rezervele de gaz, păcură și lemn din România
Full Article 3 minutes read

Gavrilița: Moldova și-ar putea suplimenta rezervele de gaz, păcură și lemn din România

Republica Moldova și-ar putea suplimenta rezervele de gaze naturale, păcură și lemne pentru foc din România. Declarații în acest sens au fost făcute de prim-ministra Natalia Gavrilița, aflată la București, pentru Euro News România. Premierul dă asigurări cu Guvernul de la Chișinău duce tratative cu oficialii de la București, în acest sens.

„Pe parcursul ultimului an relația noastră a văzut o dezvoltare enormă. Am primit și ajutoare de parcursul acestui an, cum ar fi păcură, dar și alte resurse energetice. Acum discutăm despre posibilitatea aprovizionării cu gaze naturale, păcură și lemne pentru foc, pentru a suplini cererea de din Republica Moldova. Avem deja o achiziție de aproximativ 14-15 mii tone, dar avem nevoie de o cantitate mai mare, care să fie livrată regulat, pe parcursul următoarelor luni”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit Nataliei Gavrilița, la moment se poartă discuții cu România, dar și alte țări, cu privire la livrarea gazelor naturale în Republica Moldova în cazul în care Rusia ar sista livrările către țara noastră. Dependentă pentru moment sută la sută de livrări rusești,  Gavrilița declară că autoritățile de la Chișinău poartă discuții „destul de complicate” și cu reprezentanții concernului rus Gazprom.

„În Republica Moldova suntem dependenți 100% de livrările de gaze de la Gazprom. Purtăm discuții destul de complicate referitor la livrarea în perioada rece. (…) Am trimis solicitări referitor la amânarea plăților și da, avem un subiect mai dificil în ceea ce privește auditarea unor datorii istorice. De fapt, Gazprom ne-a spus că data limită e 1 octombrie. Noi, însă, nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat să fi amânată data până pe 31 mai. Vom vedea cum vom negocia acest aspect”, a mai declarat prim-ministra.

Între timp, premierul declară că Republica Moldova se pregătește pentru trei scenarii posibile în această iarnă: livrarea gazelor rusești cu 30%, 50% sau sută la sută.

Precizăm că despre o posibilă sistare a livrărilor gazelor rusești în Republica Moldova din 1 octombrie a vorbit recent și președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și președinta țării, Maia Sandu. Potrivit șefei statului, Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie, invocând lipsa efectuării auditului datoriilor Moldovagaz. În realitate însă, potrivit Maiei Sandu, decizia Gazprom ar avea la bază formula de calcul care se schimbă la începutul lunii și care ar genera un preț mai mic de achiziție. Potrivit contractului semnat pentru o perioadă de 5 ani cu Gazprom, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.

Amintim că, la începutul acestui an, România a oferit Republicii Moldova, cu titlul gratuit, 5000 de tone de păcură, pentru menținerea securității energetice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: