Maia Sandu: Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie

Incertitudinea în domeniul energetic persistă, întrucât nu există niciun răspuns din partea Gazprom privind continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie, este de părere președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului spune că Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie, invocând lipsa efectuării auditului datoriilor Moldovagaz. În realitate însă, potrivit Maiei Sandu, decizia Gazprom ar avea la bază formula de calcul care se schimbă la începutul lunii și care ar genera un preț mai mic de achiziție, scrie IPN.

Președintele Maia Sandu dă asigurări că autoritățile depun eforturi maxime pentru a face stocuri de gaz și pentru a oferi compensații consumatorilor casnici. Maia Sandu spune că trecerea la resurse alternative este o soluție pentru a cumpăra cât mai puțin gaz la preț de piață, în cazul în care Gazprom oprește livrările.

„Știm că de la 1 octombrie trebuie să trecem la o nouă formulă de calcul și ar trebui să plătim mult mai puțin decât acum. Și anume din această cauză considerăm că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz. Statul va veni cu compensații pentru cetățeni, printr-un mecanism diferit față de cel de anul trecut, dar majoritatea oamenilor vor primi compensații”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

Șefa statului spune că Gazprom nu poate invoca motivul lipsei auditului datoriilor Moldovagaz, întrucât acesta a întârziat din cauza declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mult, președintele spune că Chișinăul încearcă să obțină de la Gazprom o revizuire a formulei de calcul a prețului de achiziție, însă fără succes.

„Nici Guvernul, nici Moldovagaz nu au primit niciun răspuns din partea Gazprom. Faptul că n-a fost finalizat auditul nu poate fi un motiv de sistare a livrărilor. Data de 1 octombrie nu este prevăzută în protocol. Din păcate, prima licitație a eșuat, n-au existat companii doritoare de a realiza acest audit, abia acum Guvernul a selectat două companii, dar rezultatul muncii va fi vizibil abia la finalul acestui an, începutul anului viitor. Nu-i greu să găsim gaz, e greu să găsim gaz la prețuri rezonabile. (…) În fiecare lună sunt tentative din partea Guvernului de a revizui formula, dar Gazprom nu manifestă nicio dorință în acest sens”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Potrivit contractului semnat pentru o perioadă de 5 ani cu Gazprom, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: