Fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat despre fondarea organizației „Parteneriate pentru Noua Economie”, împreună cu fostul ministru al justiției Sergiu Litvinenco și comentatorul politic Victor Ciobanu. Organizația va fi o platformă pentru mobilizarea oamenilor și elaborarea soluțiilor pentru o economie moldovenească puternică, a precizat Gavrilița, adăugând că platforma va reuni experți și practicieni din toate sferele, din țară și de peste hotare.
Fostul premier a scris pe rețelele de socializare că „trăim vremuri incredibil de dinamice, cu schimbări rapide în toate domeniile, inclusiv și în economia mondială”.
„Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie și alimente au făcut situația economică tot mai dificilă în Moldova. În același timp, statutul de țară candidat pentru integrarea în UE și restructurarea economică regională și globală ne poate oferi oportunități noi, pe care doar trebuie să știm să le folosim. Avem nevoie de soluții economice noi și creative pentru a face față acestor provocări. Nu putem continua să facem lucrurile la fel ca înainte – trebuie să gândim în afara tiparelor obișnuite”, a menționat Gavrilița.
Anume din aceste considerente, a comunicat fostul premier, împreună cu Victor Ciobanu și Sergiu Litvinenco, a fondat Parteneriate pentru Noua Economie.
„O organizație non-profit independentă, care va servi ca platformă pentru mobilizarea oamenilor și elaborarea soluțiilor pentru o economie moldovenească puternică și rezilientă, pregătită pentru provocările viitorului. Parteneriate pentru Noua Economie va reuni experți și practicieni din toate sferele, din țară și de peste hotare, pentru a găsi împreună cele mai bune căi de a susține creșterea economică a Republicii Moldova. Este esențial să accelerăm apropierea cu economia Uniunii Europene și să creștem bunăstarea moldovenilor!”, a scris Gavrilița.
***
Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru pe 10 februarie 2023. „Am avut onoarea să fiu prim-ministru a acești țări. Voi rămâne în slujba poporului alătura de echipă. Eu cred în Moldova, eu cred că o să trecem cu bine peste încercările acestor vremuri. Plec de la conducerea Guvernului cu inima împăcată”, a adăugat Gavrilița. Cabinetul de miniștri condus de premierul Natalia Gavrilița a depus jurământul de învestire în funcție la 6 august 2021. Odată cu învestirea sa, Gavrilița a reformat structura guvernamentală, fiind create 13 ministere, față de 9 câte au fost până la preluarea guvernării.
Ulterior, Dorin Recean a fost desemnat de către președinta țării Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Câteva zile mai târziu, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp a declarat că Andrei Spînu și Sergiu Litvinenco au refuzat să facă parte din Guvernul Recean. Potrivit lui Carp, până în ultimul moment s-a discutat ca cei doi să se regăsească „într-un fel sau altul” în noua garnitură. Totuși, în iulie 2023, Andrei Spînu a fost numit în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În iulie 2023, Natalia Gavrilița a fost numită membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe un termen de 7 ani. Se menționa că la BNM, Gavrilița ar putea ridica un salariu de circa patru ori mai mare, decât salariul de prim-ministru (21.971 lei).
Tot în iulie, Gavrilița a anunțat că va fi obligată să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!