Moldovagaz și concernul rusesc Gazprom negociază potențiale livrări de gaze după 1 ianuarie 2025, atunci când expiră acordul de tranzit prin Ucraina, care ar urma să nu fie prelungit. Companiile discută despre livrări de gaze atât pentru malul stâng al Nistrului, cât și pentru cel drept. Informațiile au fost comunicate de publicația rusească „Коммерсантъ” și agenția informațional-analitică internațională ICIS.
Potrivit presei, la începutul lunii octombrie, reprezentanții Moldovagaz și Gazprom au avut o întâlnire la Sankt Petersburg, în octombrie. Părțile au discutat posibilitatea furnizării a 294 de milioane de metri cubi de gaz pentru malul drept al Republicii Moldova în primul trimestru al anului 2025 și 2 miliarde de metri cubi pentru malul stâng pe tot parcursul anului 2025. A fost analizat scenariul în care Gazprom ar livra gazul până la frontiera cu Ucraina, apoi cumpărătorul va plăti tranzitul pe cont propriu.
NM a solicitat comentarii de la Ministerul Energiei și Moldovagaz, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.
Precizăm că, în septembrie 2024, în cadrul unui interviu televizat, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova ar putea relua achiziții de gaze direct de la Gazprom dacă va oferi un preț avantajos.
În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Federația Rusă, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.
***
Acordul care prevede tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina expiră la sfârșitul anului curent. Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul, motivul fiind invazia rusă pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!