Giorgi Shagidze – noul Președinte MAIB desemnat de Consiliul Băncii

Chișinău, 3 februarie 2021. Liderul sectorului bancar din țară, Moldova Agroindbank, anunță despre desemnarea la ședința Consiliului Băncii de astăzi a domnului Giorgi Shagidze în calitate de nou Președinte al Comitetului de Conducere al MAIB. Candidatura acestuia urmează a fi supusă aprobării de către Banca Națională a Moldovei.

După desemnarea sa, Giorgi Shagidze a declarat: ”Sunt onorat să preiau funcția de Președinte, rămânând în așteptarea aprobării Băncii Naționale a Moldovei, și mulțumesc Consiliului și MAIB că mi-au încredințat această responsabilitate. Aștept cu nerăbdare să lucrez alături de echipa incredibil de loială, profesionistă și talentată a Moldova Agroindbank și să fiu în serviciul clienților MAIB în cel mai valoros mod posibil. MAIB dispune de oamenii, cultura și tehnologiile necesare pentru a oferi cele mai bune produse și servicii bancare clienților săi: corporații, întreprinderi mici și mijlocii, precum și persoane fizice. Aceasta ne va permite să asigurăm continuitatea tradițiilor MAIB, dar și să rămânem în avangardă, să anticipăm și devansăm așteptările clienților, într-un mediu de afaceri în continuă evoluție”.  

Giorgi Shagidze are o experiență de peste 25 de ani în sectorul financiar-bancar, cea mai recentă fiind de Director Financiar și Operațional la TBC Bank din Georgia. În timpul mandatului său de 10 ani, TBC Bank și-a majorat activele de peste opt ori, devenind cea mai mare bancă din Georgia. În 2014, TBC a lansat oferta publică inițială (IPO) la Bursa de Valori din Londra (LSE), atrăgând investitori străini instituționali și de retail; doi ani mai târziu listarea a fost avansată la segmentul premium al LSE. Acțiunile TBC sunt incluse în indicele FTSE 250 cu o capitalizare de piață actuală de aproximativ 1.0 miliard USD.

De asemenea, Giorgi Shagidze are experiență operațională internațională, inclusiv în dezvoltarea businessului digital, la Barclays, în Londra și Dubai, precum și în calitatea sa de Președinte al Consiliului TBC Uzbekistan (un neobank, challenger), dar și ca Președinte al Consiliului PayMe, liderul ecosistemului de plăți din Uzbekistan, achiziționat de TBC, având un portofoliu de peste 2,5 milioane de clienți. Deține un MBA obținut la Universitatea din Cambridge, un Master în Inginerie la Universitatea de Stat din Tbilisi și certificarea CFA.

Vytautas Plunksnis, Președinte al Consiliului Băncii, a menționat: “Ne bucurăm să aducem un lider atât de puternic pentru a prelua conducerea executivă a MAIB. Contăm pe experiența și leadershipul lui Giorgi Shagidze pentru a consolida în continuare poziția MAIB de lider al sectorului bancar din Republica Moldova, punând, în primul rând, nevoile clienților noștri în centrul priorităților. Am convingerea că un număr cât mai mare de clienți mulțumiți va duce la creșterea afacerilor MAIB, rezultând în cele din urmă în randamente superioare și pentru acționarii noștri, inclusiv prin dividende. De asemenea, contez pe experiența de IPO a lui Giorgi Shagidze, care să apropie MAIB de o eventuală listare la o bursă de valori internațională”.

Despre MAIB

MAIB este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de circa 30% din activele bancare ale țării și circa 35% din soldul creditelor. Banca deservește peste 20% din populația țării și este unul dintre cei mai mare angajatori din republică. Din anul 2018 cel mai mare acționar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorțiul internațional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL (un grup lider în gestionarea activelor în țările baltice) și Horizon Capital (un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

publika.md

CA cere intervenția în privința aplicației de streaming HaiTV. Retransmite conținut interzis din Rusia

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat intervenția instituțiilor responsabile ale statului în privința aplicației de streaming Hai TV și a site-ului acesteia, www.haitv.md. Conform CA, acestea retransmit conținut audiovizual din Federația Rusă și Belarus, inclusiv de pe pagini web blocate pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările au fost făcute după ce pe rețelele de socializare a fost demarată o campanie concertată de promovare a platformei HaiTV și site-ului său.

Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus. Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul Republicii Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.

În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în Republica Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA”, se arată într-un comunicat publicat de CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), unul dintre actele permisive, eliberate de CA, este autorizația de retransmisiune, care acordă unui distribuitor de servicii media dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Retransmisiunea presupune captarea și furnizarea simultană ori cvasisimultană, prin orice mijloace tehnice, a serviciilor media audiovizuale sau a unor părți ale acestora (versiuni prescurtate), în mod integral şi fără vreo modificare a conținutului, destinate recepționării de către public.

Conform CSMA, subiecți ai Codului sunt distribuitorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova, fapt stabilit conform criteriilor exhaustiv enumerate în actul normativ menționat. Dacă, în procesul stabilirii jurisdicției aplicabile, criteriile legale nu sunt întrunite, distribuitorul de servicii media se consideră în afara jurisdicției Republicii Moldova.

Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, a mai menționat CA.

Precizăm că, pe 27 iulie, comunitatea WatchDog a cerut Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să solicite eliminarea HaiTV din Google Play și App Store, precum și blocarea site-urilor sale aferente. WatchDog a declarat că HaiTV face parte din „arsenalul de dezinformare rusească” și că prin aceasta se încearcă reintroducerea canalelor interzise prin lege, precum Первый канал, Россия 1 și Россия 24.

mec.gov.md

Încă o performanță pentru Moldova: vâslașul Ivan Corșunov a obținut aurul în Germania

Republica Moldova a obținut încă o medalie de aur la Jocurile Mondiale Universitare din Germania. Canotorul Ivan Corșunov i-a depășit pe britanicul Joshua Knight și pe lituanianul Arnedas Kelmelis, devenind al doilea moldovean medaliat cu aur la această ediție.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, pe 28 iulie, că sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur după ce a evoluat în proba de simplu vâsle.

„Canotorul moldovean a încheiat cursa pe distanța de 2000 de metri cu timpul de 7 minute, 23 de secunde și 87 de sutimi, devansându-i pe britanicul Joshua Knight (7:25.15) și pe lituanianul Arnedas Kelmelis (7:27.42), care au completat podiumul”, au comunicat reprezentanții ministerului.

Corșunov devine astfel al doilea sportiv moldovean care obține aurul la actuala ediție a Jocurilor Mondiale Universitare, după judocanul Adil Osmanov, medaliat cu aur în urmă cu câteva zile.

mec.gov.md
mec.gov.md

Amintim că, în 2024, canotorul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc, care a avut loc în Olanda.

(VIDEO) Plahotniuc nu vrea să vină acasă/ Politicieni opriți la intrarea în Moldova/ Cod galben de ploi

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Plahotniuc nu vrea să fie adus în Moldova? Precizările Procuraturii
— PNM a decis să participe la alegerile parlamentare
— Alegătorii cu altă reședință, rugați să-și declare noul domiciliu
— Incendiu puternic de vegetație la Căușeni
— Mai mulți politicieni și activiști străini nu au fost lăsați să intre în Moldova
— Cod Galben de ploi și grindină în Moldova
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Energia care vine cu vântul. Cât costă și cum funcționează parcurile eoliene din Moldova

În anul 2025, un sfert din toată energia necesară în balanța energetică anuală a Moldovei va proveni din surse regenerabile. Mai mult, deja în anumite ore, până la 80% din consumul total de energie este acoperit de producția de energie regenerabilă. Precizarea a fost făcută de secretara Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul unei prezentări a unuia dintre parcurile eoliene din Moldova.
Corespondentul NewsMaker, Maxim Homeac, a fost prezent la eveniment și povestește cum arată turbinele eoliene din Moldova, cât costă instalarea uneia și când vor începe să-și recupereze investițiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Andrei Mardari / NewsMaker

Moldova are peste 8 000 de milionari în lei. Cel mai tânăr are 16 ani

Anul trecut, peste 8 000 de persoane din Republica Moldova au obținut venituri de peste 1 milion de lei fiecare. Cea mai tânără persoană din această categorie are 16 ani, iar cea mai vârstnică – 88 de ani. Cea mai mare sumă de venit declarată de o persoană fizică a fost de 165,1 milioane de lei. Datele au fost comunicate de Serviciul Fiscal de Stat.

Serviciul Fiscal de Stat a raportat, pe 28 iulie, că a recepționat 98 588 declarații cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2024, depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică, și 206 682 declarații depuse de contribuabili – persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

Agenții economici au raportat venituri totale de 687,2 miliarde de lei și cheltuieli de 625,7 miliarde de lei. Față de anul 2023, veniturile au crescut cu 15,2 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu 10,4 miliarde de lei. Agenții economici au declarat pentru anul 2024 un impozit pe venit de 7,5 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde mai mult decât în 2023.

În anul 2024, persoanele fizice au obținut venituri în valoare totală de 129 miliarde de lei, bani câștigați de 1,57 milioane de persoane. Din aceste venituri, statul a reținut și a încasat un impozit pe venit de 10,3 miliarde de lei.

Anul trecut, 8 019 de persoane au obținut venituri de peste 1 milion lei fiecare, comparativ cu 6 416 persoane fizice în 2023. Veniturile totale ale acestor persoane au fost de 28,3 miliarde de lei, iar statul a reținut un impozit de 1,98 miliarde de lei, față de 19,7 miliarde lei venituri și 1,46 miliarde lei impozit în 2023. Cea mai mare sumă de venit declarată de o persoană fizică a fost de 165,1 milioane de lei. „Cea mai tânără persoană din această categorie are 16 ani, cea mai vârstnică – 88 ani”, au comunicat reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat. Din numărul total al persoanelor care au obținut venituri mai mult de 1 milion de lei sunt 5 560 contribuabili de gen masculin și 2 459 feminin.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: