Grosu, dezamăgit că Israelul și Rusia refuză să-l extrădeze pe Șor: „E greu să nu vezi elefantul într-o cameră”
Full Article 4 minutes read

Grosu, dezamăgit că Israelul și Rusia refuză să-l extrădeze pe Șor: „E greu să nu vezi elefantul într-o cameră”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat refuzul Israelului și al Rusiei de a da curs cererii Chișinăului de a-l extrăda pe oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, în Republica Moldova. Politicianul a calificat poziția celor două state ca fiind „o dezamăgire”.  

„Dezamăgirea noastră nu este doar față de Federația Rusă. Acolo, de fapt, nici așteptări mari nu poți avea, pentru că Federația Rusă nu a făcut nimic altceva în ultimii ani decât să bată palma cu toți bandiții și corupții din Moldova pentru a perturba parcursul nostru european și a destabiliza situația. În Ucraina face ceva mai urât și mai tragic, aici încearcă prin bandiți. La fel, lasă de dorit atitudinea Israelului, care din păcate am auzit ce a spus ultima dată ambasadorul. E o mică dezamăgire, pot să spun, să vii cu asemenea afirmații, că nu ar fi încălcat nimic din legislația statului în care se află. Asta este o scuză nereușită, atâta timp cât acest individ este condamnat, se află sub sancțiuni internaționale, e greu să nu vezi elefantul într-o cameră. Da, e foarte greu să nu-l vezi”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „În context”, de la Moldova 1.

Speakerul a dat asigurări că Chișinăul va continua să insiste ca politicianul fugar să fie arestat și extrădat în Moldova, pentru a-și ispăși pedeapsa. Grosu a făcut apel, din nou, la Israel, să accepte cererile autorităților moldovenești.

„Relațiile de prietenie între state se clădesc pe reciprocitate și ajutor reciproc, iar atunci când e vorba de un individ de pe teritoriul unui stat, care cu ajutorul unui stat agresor, Federația Rusă, destabilizează situația în țara noastră, folosind teritoriul acelui stat, noi avem întrebări legitime și corecte la adresa partenerilor noștri”, a conchis Igor Grosu.

***

Amintim că Interpol Moldova a declarat recent că oligarhul fugar a părăsit statul Israel, a cărui cetățean este și unde s-ar ascunde de justiție în ultimii ani, pe 1 februarie 2024. Deocamdată nu este clar dacă Șor a părăsit teritoriul Federației Ruse în acest timp, pentru a se reîntoarce în Israel. Cert este că, potrivit Innterpol, Federația Rusă a recunoscut anterior că Șor s-a aflat pe teritoriul statului său. Într-un răspuns pentru Chișinău, Kremlinul a precizat că nu îl poate nici aresta și nici extrăda în Moldova pe Șor, făcând trimitere la prevederile articolului 3 din Constituție.

Recent, ambasadorul Israelului în Moldova, Joel Lion, a povestit într-un interviu acordat corespondentului NM Nicolae Paholnițchi despre procedurile de extrădare a lui Ilan Șor. Potrivit diplomatului, extrădarea lui Șor  „o problemă juridică care trebuie soluționată de instanțele din Israel”. Lion susține că Șor trăiește în Israel „ca cetățean al statului Israel”. „El nu a comis nicio crimă împotriva statului Israel”, a declarat ambasadorul pentru NM. Citește interviul integral – AICI.

Potrivit IGP, în ultimele trei luni, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia. Detalii – AICI. Pe 14 februarie, Șor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în Federația Rusă, acolo unde se află soția și copiii săi. Detalii – AICI.

***

Reamintim că Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: