Rusia refuză să-l aresteze și extrădeze pe Șor în Moldova. Interpol: o aberație pe care nu o putem accepta
Full Article 4 minutes read

Rusia refuză să-l aresteze și extrădeze pe Șor în Moldova. Interpol: o aberație pe care nu o putem accepta

Federația Rusă recunoaște că oligarhul fugar Ilan Șor se află pe teritoriul statului său, însă declară că nu îl poate nici aresta și nici extrăda în Republica Moldova, așa cum i-au solicitat autoritățile de la Chișinău. Declarația a fost făcută de șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Potrivit oficialului, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor, Moscova a făcut trimitere, în răspunsul său pentru Chișinău, la prevederile articolului 3 din Constituție.

„Astăzi am recepționat răspunsul din partea Federației Ruse, care în opinia mea este unul absurd și aberant. Autoritățile din Rusia invocă articolul 3 din Constituției, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor. Amintesc că articolul 3 vorbește despre neimplicarea Interpol în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale. Însă, în 2021, comisia de control a fișierelor a declarat că solicitarea Republica Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională, cu solicitarea arestului și extrădării, este perfect legală și corespunde prevederilor atât a Constituției, art.3, cât și a regulilor de procesare a informației. Astăzi recepționând acest mesaj aberant, Federația Rusă nu se implică invocând anume art. 3. (…) Putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației”, a declarat Viorel Țentiu pentru Jurnal TV.

Întrebat cum poate fi sancționată Federația Rusă, stat membru al Interpol, pentru refuzul de a se implica și a-l extrăda pe Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, Țentiu a precizat că această competență îi revine Secretariatului General de la Leon, Franța, care a fost anunțat, între timp, despre poziția Moscovei.

„Opinia mea este că cei din Federația Rusă nu vor să întreprindă măsurile necesare, să-și respecte și onoreze obligațiile, să-l rețină și aresteze pe Șor. Ceea ce se încearcă a invoca este o pură aberație și acest lucru nu poate fi acceptat”, a mai declarat Țentiu.

Amintim că Interpol Moldova a declarat recent că oligarhul fugar a părăsit statul Israel, a cărui cetățean este și unde s-ar ascunde de justiție în ultimii ani, pe 1 februarie 2024. Acesta s-ar afla de atunci în Federația Rusă. Potrivit IGP, în ultimele trei luni, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia. Detalii – AICI.

Pe 14 februarie, Șor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în Federația Rusă, acolo unde se află soția și copiii săi. Detalii – AICI.

***

Reamintim că Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: