Andrei Mardari / NewsMaker

Grupele cu program prelungit: cât vor achita părinții și când vor efectua plățile. Decizia CSE Chișinău 

Pe site-ul Primăriei capitalei a fost publicată decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău cu privire la funcționarea grupelor cu program prelungit. Autoritatea a decis să accepte organizarea claselor/grupelor cu program prelungit. Astfel, costul lunar pentru un elev va fi de 360 lei pentru 3 ore și 690 lei pentru 6 ore. 

Comisia a decis să accepte organizarea și funcționarea claselor/grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) din municipiul Chișinău.

Potrivit autorităților, conducătorii instituțiilor de învățământ vor desemna persoanele responsabile de evidența încasării, utilizarea și raportarea privind modul de administrare a taxelor. Totodată, clasele cu program prelungit cu servicii cu plată se formează cu elevi dintr-o singură clasă sau grupe cu program prelungit cu elevi din două sau mai multe clase primare.

Numărul de elevi în clasele şi grupele cu program prelungit este stabilit de către administrațiile instituțiilor de învățământ, coordonate de către Direcția generală educație tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău și constituie nu mai puțin de 25 elevi.

Programul zilnic de activitate în clasele sau grupele cu program prelungit cu servicii contra plată are durata de 3 sau 6 ore astronomice.

Pentru organizarea activităţilor în clase şi grupe cu program prelungit cu servicii cu plată se vor utiliza sălile de clasă, cabinetele, atelierele şcolare, sălile de sport şi de festivităţi, biblioteca şi alte spații ale instituţiei de învățământ care corespund normelor sanitaro-igienice.

Programul activităților desfășurate în clasele și grupele cu program prelungit cu servicii cu plată va fi racordat la programul de activitate al instituției de învățământ în conformitate cu actele normative în vigoare și va include următoarele activități:

– activități dinamice în aer liber;

– pregătirea temelor pentru acasă;

– alimentația elevilor.

În decizia Comisiei se mai precizează că directorul instituției de învățământ primar şi secundar (ciclul I și II) are atribuția de a examina situația social-economică a elevilor din clasele I-IV și a completa dosarele personale ale copiilor din familiile social-dezavantajate în scopul scutirilor de plată integral, pentru frecventarea claselor și grupelor cu program prelungit și alimentație.

Valoarea plății pentru funcționarea grupelor și claselor cu program prelungit în instituţiile de învăţământ primar şi secundar (ciclul I și II) va fi stabilită anual conform legislației în vigoare”, se mai arată în decizia Comisiei.

Potrivit autorităților, taxa per elev din clasele/grupele cu program prelungit se stabilește în sumă fixă pentru toate instituțiile de învățământ primar și secundar ciclul I și II și nu se modifică în dependență de frecvența reală a elevilor. Iar termenul de achitarea taxelor pentru serviciile prestate cu plată se va efectua până la data de 15 a fiecărei luni conform bonului de plată.

Costul lunar a serviciilor prestate contra plată pentru funcționarea claselor și grupelor cu program prelungit per elev va fi:

– 360 lei pentru activitatea claselor și grupelor cu program prelungit de 3 ore;

– 690 lei pentru activitatea claselor și grupelor cu program prelungit de 6 ore.

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. În timp ce autoritățile au invocat lipsă de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile.

Pe 22 ianuarie, autoritățile capitalei au anunțat că grupele cu program prelungit vor activa în baza unor taxe oficiale, care vor fi achitate de părinți lunar. Astfel, pentru programul de trei orei, părinții vor achita 360 de lei lunar, iar pentru programul prelungit cu șase ore – vor achita 690 de lei.

Iar aproape 6 mii de elevi din familiile social-vulnerabile vor avea posibilitatea să frecventeze gratuit grupele cu program prelungit, în baza unei cereri depuse de părinți. Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul municipal.

Potrivit consilierei Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău Zinaida Popa, colectările anunțate de primar ar fi „ilegale”. Popa a spus că o hotărâre în acest sens ar trebuie să fie luată de consilierii municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: