Guțul

Guțul amenință cu judecata și cere scuze publice de la Parlicov: „Să recunoască că documentul publicat de mine este real”

Evghenia Guțul cere scuze publice de la ministrul Energiei Victor Parlicov, totodată să recunoască că documentul publicat de bașcan, cu privire la furnizarea gazului în Găgăuzia, „este real”. În caz contrar, a comunicat Guțul, juriștii se vor adresa în judecată. 

Din primele zile ale mandatului meu, noi am căutat modalități pentru a asigura locuitorii cu gaz la prețuri accesibile. Și noi am găsit o astfel de modalitate. (…) Compania germană, în colaborare cu compania din Turcia, și-au luat angajamentul să furnizeze gaz la granița cu Moldova, în punctele de intrare ale sistemului național. Compania moldovenească Nordgaz Furnizare a ieșit cu o declarație publică prin care a confirmat că gazul va fi furnizat începând cu 1 decembrie 2023″, a comunicat, pe 3 noiembrie, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul.

Ea a mai spus că „ministrul Energiei Victor Parlicov a ieșit într-o conferință de presă și a cerut ca noi să-l credem pe cuvânt, că autoritățile moldovenești au cumpărat gaz pe piețe europene la prețuri cele mai bune și că mai ieftin nu poate fi”.

În plus, a adăugat Guțul, „domnul Parlicov a spus că contractul semnat de furnizare a gazului pentru consumatorii din Găgăuzia este fals”. „Și și-a permis un șir de declarații stranii, puțin spus, și acuzații în adresa mea și a colegilor mei”, a continuat bașcana.

Ulterior, ea i-a cerut lui Parlicov să vină cu scuze publice.

Mă adresez oficial către domnul Parlicov cu solicitarea de a înceta manipularea înșelătoare. (…) La fel, aștept ca domnul Parlicov să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale, comunicate la acea conferință, și să recunoască că contractul publicat de mine privind furnizarea gazului este real. În caz contrar, juriștii noștri vor da în judecată cu privire la protejarea onoarei și demnității și noi vom câștiga acest litigiu”, a menționat Guțul, adăugând că „declarațiile domnului Parlicov sunt false”.

Noi suntem deciși să mergem mai departe și să îndeplinim toate promisiunile noastre. Astăzi începe procesul de înregistrare a solicitărilor privind schimbarea furnizorului la gaz”, a conchis Guțul.

Pe 2 noiembrie, ministrul Victor Parlicov a declarat că așa numitul contract făcut public de Evghenia Guțul, prin care bașcana promite gaz mai ieftin pentru consumatorii găgăuzi, nu este nimic altceva decât un fake, adică un fals – pus la cale de fugarul Ilan Șor, în interese electorale. Mai mult, oficialul susține că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova.

Menționăm că, urmare a publicării declarațiilor din ajun a ministrului Parlicov, serviciul de presă al bașcanului Găgăuziei a scris redacției NewsMaker, solicitând dezmințirea materialului. „Declarațiile domnului Parlicov au fost infirmate de directorul companiei Nordgaz Furnizare”, au comunicat reprezentanții bașcanului, atașând și o scrisoare semnată de Alexandr Grosu dar și o înregistrare audio în limba turcă. NewsMaker nu a putut să stabilească veridicitatea acestor materiale.

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susținea că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia.

Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului.

În reacție, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că atunci când se va începe livrarea gazelor și se va expune. „Dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat el. Întrebat de jurnaliști dacă „din punct de vedere logistic este posibil ca Guțul să aducă gaz”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare”.

NewsMaker a analizat documentul publicat de Evghenia Guțul. După cum reiese din acesta, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare. Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: