Bașcanul Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov susțin că inițiativa legislativă prin care autonomia găgăuză a fost obligată să ramburseze taxele pe valoare adăugată (TVA) din bugetul local va prejudicia grav veniturile acesteia. Cei doi au declarat că bugetul autonomiei găgăuze ar putea pierde anual $8 milioane. Astfel, Guțul și Constantinov au expediat o scrisoare Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova în care le cer să acorde asistență financiară pentru a acoperi „deficitul” bugetar al Găgăuziei. Precizăm că, deocamdată, nici Guvernul, nici ambasadele străine nu au comentat adresarea conducerii Găgăuziei.
În scrisoare se menționează că legea adoptată de Parlament, care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, ar fi „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”.
„Considerăm că legea adoptată de Parlament are ca scop încălcarea drepturilor și atribuțiilor autonomiei găgăuze cu scopul strangulării sale economice, a scăderii nivelului de trai al populației, închiderea programelor sociale și, în consecință, crearea de tensiuni și instabilitate în Găgăuzia, care sunt capabile să ducă la consecințe imprevizibile. Legea adoptată are un caracter pronunțat și cu intenție anti-găgăuz, evidențiind discriminarea deschisă a întregului popor pe criterii naționale, încălcând drepturile de bază socio-economice ale populației autonomiei, punând în pericol însăși existența Autonomiei Găgăuze”, se arată în document.
Potrivit documetului, rambursarea TVA-ului din bugetul autonomiei va aduce pierderi anuale de $8 milioane pentru veniturile Găgăuziei.
„Din cauza reducerii drastice a veniturilor bugetare, sustenabilitatea financiară a Găgăuziei va fi perturbată, ceea ce va duce la necesitatea de a sechestra sau de a reduce urgent bugetul acesteia, iar în consecință se va produce o catastrofă socială și economică, cu care poporul nostru nu s-a mai confruntat până acum de la înființarea autonomiei găgăuze”, se indică în document.
În context, Guțul și Constantinov solicită Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova să ajute financiar Găgăuzia..
„Vă rugăm ca în aceste clipe grele pentru Găgăuzia să acordați asistența financiară critică și necesară pentru a acoperi deficitul bugetar al autonomiei”, se mai arată în text.
***
Precizăm că, pe 21 octombrie 2023, a fost promulgată legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal. Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda până atunci. În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!