gov.md

Guvernul a numit noi ambasadori ai Republicii Moldova în patru state. Cine sunt?

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi în ședința de astăzi a Guvernului, numirea a patru ambasadori ai țării noastre în mai multe state. În debutul ședinței, secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Veaceslav Dobândă, a propus rechemarea ambasadorul Moldovei din SUA Eugen Caras, iar în locul său Guvernul a aprobat candidatura lui Viorel Ursu.

Potrivit CV-ului acesta are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – „Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra.

În perioada 2003-2014, a ocupat funcția de analist superior în  cadrul Institutului de Politici Europene pentru o Societate Deschisă, din Belgia. Are o experiență de peste zece ani în management instituțional și în administrarea programelor internaționale de finanțare și asistență tehnică.

Tot astăzi, Viorel Cibotaru a fost desemnat pentru funcția de ambasador al țării noastre în Belgia.

În prezent, Viorel Cibotaru este directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost Ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană.

Andrei Popov a fost numit în calitate de ambasador în Republica Elenă. Acesta deține gradul diplomatic de ambasador, din 2014 și în prezent  ocupă funcția de director al Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Diplomatul a fost deputat în Parlament, viceministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a numit-o pe Mihaela Mocanu în calitate de ambasador în Austria, reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă OSCE și reprezentant al ONU cu reședința la Viena.

Din octombrie 2019 până în prezent Mihaela Mocanu exercită funcția de Șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în calitate de Secretar I și consilier al Ambasadei Republici Moldova în Republica Federală Germania, dar și în România.

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii Extraordinari și Plenipotențiari sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: