Guvernul a votat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituției Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Guvernul a votat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituției Republicii Moldova

Guvernul a votat în ședința de astăzi, 22 ianaurie, un proiect de lege cu privire la modificarea Constituției Republicii Moldova, în articolele ce țin de activitatea judecătorilor. 

O primă intervenție propusă prin intermediul acestui proiect se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Astfel, drept urmare a adoptării acestui proiect de lege, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, proiectul propune completarea Constituției Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, se propune ca judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit notei informative la proiectul de lege, această modificare va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: