Guvernul Rusiei demisionează, în componență deplină. Anunțul a fost făcut astăzi, 15 ianuarie, de către premierul Dmitri Medvedev, la scurt timp după discursul anual al președintelui Vladimir Putin privind Starea Naţiunii, în cadrul căruia liderul de la Kremlin a propus organizarea unui referendum privind revizuirea Constituției, scrie BBC.
„Modificările acestea, când vor fi adoptate, cel mai probabil, și asta se va face după dezbateri, cum s-a spus, vor aduce modificări substanțiale nu numai într-un șir de articole ale Constituției, dar și în întregul echilibru al puterii, puterea executivă, puterea legislativă și puterea judecătorească”, a declarat premierul Dmitri Medvedev la întâlnirea cabinetului de miniștri cu președintele Vladimir Putin.
„În acest context, este evident că noi, în calitate de executiv al Federației Ruse, trebuie să acordăm președintelui țării noastre posibilitatea să adopte toate deciziile necesare și în aceste condiții, consider că este corect ca, în conformitate cu art. 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul, în componența actuală, să demisioneze”, a adăugat Medvedev.
La rândul său, Putin a rugat executivul să își îndeplinească obligațiunile până la formarea unui nou cabinet de miniștri.
De asemenea, liderul de la Kremlin a anunțat că intenționează să înființeze funcția de adjunct al președintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, pe care să i-o propună lui Medvedev.
„Dmitri Anatolievici s-a ocupat mereu de aceste probleme, inclusiv din punct de vedere al întăririi capacității noastre de apărare și securitate. Consider că este posibil și l-am rugat ca pe viitor să se ocupe anume de aspectele acestui domeniu. Consider că este posibil și voi face acest lucru în viitorul apropiat – voi institui funcția de adjunct al președintelui Consiliului de Securitate”, a declarat Putin.
Componența actuală a guvernului Rusiei a fost instituită în mai 2018. Medvedev a ocupat funcția de premier din 2012.
Amintim că astăzi, 15 ianuarie, președintele Vladimir Putin a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei.
Potrivit acestuia, inițiativa are scopul consolidării puterilor parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic actual. Printre modificările propuse se numără și instituirea unor condiții mai dure pentru viitorii candidați la funcția de președinte al Federației Ruse. Liderul de la Kremlin nu a precizat, însă, când ar putea fi organizat plebiscitul.