Hidrocentrala de la Dnestrovsk, Crimeea și „reanimarea relațiilor”. Ce au discutat miniștrii de Externe din Moldova și Ucraina
Full Article 2 minutes read

Hidrocentrala de la Dnestrovsk, Crimeea și „reanimarea relațiilor”. Ce au discutat miniștrii de Externe din Moldova și Ucraina

Vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală dintre Republica Moldova și Ucraina, iar Chișinăul și Kievul vor relua consultările și ședințele pentru soluționarea problemelor din cele două țări. La această înțelegere au ajuns ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Oleg Țulea și omologul său ucrainean, Dmitrii Kuleba, în cadrul întrevederii din 4 august.

„Prin semnarea Planului consultărilor bilaterale interministeriale pentru anii 2021 – 2022 am adresat un alt semnal al determinării noastre comune pentru aprofundarea relației moldo – ucrainene pe filiera diplomațiilor celor două țări. Acesta document stipulează contactele sistematice al experților pe toate palierele”, a menționat Țulea.

De asemenea, Oleg Țulea a declarat că a discutat cu omologul său despre problemele de securitate.

„În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii am reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional”, a precizat oficialul.

La rândul său, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că Moldova și Ucraina vor relua consultațiile bilaterale pentru a soluționa problemele de interes major din cele două țări.

„Sunt bucuros că am reușit să ne înțelegem că trebuie să refacem, chiar aș spune – să reanimăm ședințele și consultațiile dedicate soluționării problemelor din țările noastre. În primul rând, este vorba despre hidrocentrala de la Dnestrovsk, şoseaua Odesa-Reni”, a precizat Kuleba.

Oficialii au căzut de acord că relaţiile comercial-economice bilaterale trebuie să fie intensificate. În acest context, ministrul de Externe al Republicii Moldova a propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: