novostipmr.com

Ignatiev, despre relația Chișinău-Tiraspol: Trebuie să ne dispersăm ca Cehia și Slovacia

Așa numitul ministru al Afacerilor Externe, Vitali Ignatiev, a declarat că Moldova și Transnistria trebuie să încheie un acord de pace cuprinzător, care să garanteze neagresiunea reciprocă. Oficialul de la Tiraspol a declarat pentru Interfax că exclude posibilitatea integrării regiunii transnistrene în Moldova. Mai mult consideră că „trebuie să ne dispersăm pașnic, la fel ca Cehia și Slovacia”.

Acesta a mai declarat că „războiul absolut contraproductiv” purtat de autoritățile moldovenești împotriva istoriei și a bunului simț, precum și cursul pe care l-au ales pentru apropierea de UE și NATO, este dovada că Moldova și Transnistria au drumuri diferite.

Cred că astăzi ne aflăm într-o situație în care conducerea Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, să conștientizeze aceste realități, să ne așezăm la masa de negocieri cu conducerea Transnistriei și să semneze un tratat final de pace cuprinzător, în care neagresiunea reciprocă este garantată. Eu cred că geografia este destinul, trebuie să trăim în pace, așa că trebuie să fim de acord și să ne dispersăm pașnic, ca Cehia și Slovacia”, a spus Vitali Ignatiev.

Șeful MAE a remarcat că, de facto, Moldova a creat temeiul legal pentru existența Transnistriei, iar punctul de neîntoarcere a fost trecut la 17 septembrie 2006, când cei din regiunea transnistreană au votat la referendum construirea unui stat independent.

Fiind întrebat despre o eventuală aderare a Transnistriei la Federația Rusă, Ignatiev a refuzat să ofere un răspuns direct.

Pentru a nu da naștere la nicio insinuare, vom împărtăși planurile noastre cu colegii noștri ruși în mod non-public deocamdată”, a conchis Ignatiev.

Amintim că pe 4 martie, Tiraspolul s-a adresat către ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, cu rugămintea de a recunoaște independența Transnistriei și de a crea cu regiunea relații diplomatice. Solicitarea vine după ce autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Biroul Politici de Reintegrare a luat act de declarațiile Tiraspolului și a menționat că regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană. Totodată, Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le-au sabotat marele anunț? Dodon crede că anunțul privind reținerea lui Plahotniuc a fost făcut intenționat în timpul conferinței sale

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, susține că autoritățile ar fi anunțat intenționat reținerea oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru a distrage atenția publică de la briefingul în cadrul căruia a fost anunțată formarea blocului electoral de stânga. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru portalul Unimedia.

Potrivit lui Dodon, reținerea ar fi avut loc în jurul orei 4 dimineața, însă autoritățile ar fi amânat anunțul cu scopul de a sabota evenimentul socialiștilor.

„Nu cred în coincidențe. Din sursele mele știu că Plahotniuc a fost reținut încă la ora 4 dimineața. Cel mai probabil, cineva a decis să aștepte briefingul nostru ca să anunțe acest lucru, în speranța de a distrage atenția de la declarația noastră. Nu cred însă că autorii acestei idei și-au atins scopul, pentru că oamenii au auzit ce era cel mai important — blocul va fi creat”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor afirmă că reținerea fostului lider democrat ar face parte dintr-o strategie electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Faptul că Plahotniuc a fost reținut cu două luni înainte de alegeri seamănă foarte mult cu o nouă campanie de PR electoral din partea PAS, care nu are cu ce merge în fața alegătorilor. Cred că e un scenariu bine pus la punct. Vom urmări cum va evolua”, a mai spus Dodon.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al Poliției și cel al PAS privitor la acuzațiile lui Igor Dodon. La momentul publicării știrii, nu am primit răspuns.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

Între timp, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat pe 22 iulie, într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: