OMS/Dinu Bubulici

Încă 7 medici din Transnistria vor fi cazați temporar în localitățile de pe malul drept în care activează

Încă șapte medici din regiunea transnistreană, dar care lucrează în instituții medico-sanitare de pe malul drept al Nistrului, vor fi cazați temporar în localitățile unde activează. Este vorba despre personalul medical care activează la Spitalul raional Orhei, Spitalul raional din Rezina, substația AMU din Criuleni și Spitalul raional din Căușeni, anunță Biroul pentru Reintegrare, miercuri, 6 mai.

Biroul pentru reintegrare menționează că „această soluție a fost identificată urmare a acțiunilor ilegale unilaterale ale părții transnistrene”, care obligă inclusiv medicii care intră în regiune să se autoizoleze timp de 14 zile.

Cazarea medicilor în localitățile în care aceștia activează se face pe principii voluntare, până acum alți medici din șapte raioane fiind printre beneficiari.

„Pretextul pandemiei utilizat pentru îngrădirea drepturilor omului este un subiect ce merită atenția partenerilor de dezvoltare, instituțiilor și organizațiilor internaționale în materia drepturilor omului și pentru resetarea priorităților pe agenda de negociere ”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic, citată într-un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

Anterior, viceprim-ministrul a solicitat părții transnistrene să permită circulația medicilor, iar după refuz a sesizat mediatorii în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și structurile internaționale relevante.

Pe 15 aprilie, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat într-un comunicat de presă că a primit 95 de sesizări din partea autorităților publice locale din Zona de Securitate și ministerul de profil despre impedimentele impuse de partea transnistreană personalului medical.

Locuințele sunt identificate de către autoritățile publice locale, iar costurile de cazare și alte aranjamente administrative ale medicilor/personalului medical sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: