„Închide gura, te rog frumos!” Replici după ce o consilieră a cerut explicații pentru două decese șocante în spitalele municipale

Consiliera PAS Irina Baran a solicitat audierea șefului adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău, în contextul unor cazuri tragice recente care implică spitale municipale. Solicitarea vine după două cazuri au provocat indignare în rândul opiniei publice: moartea unui copil de 13 ani în urma unei traume la picior, tratat inițial la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, precum și cazul unui tânăr bolnav de cancer care, înainte de a muri, a acuzat într-o înregistrare video lipsa de empatie a personalului de la Spitalul „Sfânta Treime”. Consiliera a cerut prezentarea stadiului anchetelor, dacă au fost inițiate, precum și măsurile întreprinse de Direcția generală asistență medicală și socială în legătură cu aceste situații.

„Ne îngrijorează foarte mult ce se întâmplă în spitalele municipale. Două cazuri tragice din luna februarie și martie au zguduit opinia publică. Un copil și un tânăr bolnav de cancer au murit după ce au fost tratați în spitale municipale. Chișinăuienii așteaptă răspunsuri. Primul caz vizează băiatul de 13 ani care s-a lovit la picior și a fost tratat la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, de două ori trimis acasă chiar dacă prezenta duri. După care a fost internat la Institutul Mamei și Copilului și a murit. Vrem să aflăm dacă a fost o comisie de anchetă, care sunt rezultatele, ce măsuri au fost întreprinse de către Direcția generală asistență medicală și socială. Al doilea caz – tânărul bolnav de cancer, care într-o înregistrare video înainte de moarte descrie amănunțit că s-a tratat în multe spitale, dar 7 zile internat în Spitalul Sfânta Treime și-au bătut joc pur și simplu de el. Haideți vă rog să investim în spitalele municipale, nu doar în programe de PR politic, dar programe pentru sănătatea locuitorilor din Chișinău”, a declarat Irina Baran.

De asemenea, consiliera a criticat modul în care este structurat proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, menționând că fondurile prevăzute pentru sistemul de sănătate – 59 de milioane de lei – ar fi de aproape șase ori mai mici decât bugetul alocat pentru evenimente.

Discursul său a fost întrerupt de către un alt consilier care i-a recomandat să citească mai bine proiectul bugetului, la care Irina Baran i-a răspuns: „Închide gura, te rog frumos!”.

***

Amintim că, un copil de 13 ani a decedat, la 25 februarie curent, la Institutul Mamei și Copilului. Cauza comunicată de autorități: „Sepsis, osteomielită gravă, insuficiență respiratorie și cardiacă”. Până a apela la medici, copilul ar fi fost lovit la un picior de către colegi de clasă. Familia acestuia susține că minorul ar fi fost, de o perioadă, victima bullyingului. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a demarat o anchetă privind cazul tragic. Reprezentanții ministerului au precizat că, dacă se va dovedi existența bullyingului și a unei lipse de măsuri adecvate din partea instituției unde învăța băiatul, vor fi aplicate sancțiuni disciplinare. Acestea pot include chiar retragerea gradului managerial și didactic al persoanelor responsabile.

Recent, Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a fost vizat într-un nou scandal, după ce rudele unui tânăr bolnav de cancer, care a decedat recent, au publicat un video în care acesta povestește despre condițiile în care a fost tratat. În imaginile filmate în ultimele zile de viață, tânărul acuză cadrele medicale de neglijență și lipsă de empatie. Conducerea spitalului respinge acuzațiile, pe care le califică drept „nefondate” și „denigratoare”, iar Direcția sănătate anunță o anchetă. Cu o reacție a venit și ministra Sănătății. Ala Nemerenco a îndemnat Direcția asistență medicală a Primăriei Chișinău să se concentreze pe monitorizarea calității serviciilor medicale oferite în instituțiile subordonate, și nu pe politică.

Daniil Vulpe, un tânăr de 20 de ani din Chișinău, s-a stins din viață după o luptă îndelungată cu osteosarcomul – o formă agresivă de cancer osos. Cu puțin timp înainte de moarte, tânărul a înregistrat un video în care a vorbit despre condițiile în care a fost tratat în Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Daniil a reușit să surprindă și un moment cu o infirmieră a spitalului. „Am și eu copii, nepoții, cum pot să-mi rup spatele aici, cu tine?”, se aude în secvența video.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Congresul Mondial al Viei și Vinului: 14 rezoluții strategice adoptate pentru viitorul industriei vitivinicole

Congresul Mondial al Viei și Vinului, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 16-20 iunie, s-a încheiat cu adoptarea a 14 rezoluții noi în domeniile Viticultură, Oenologie, Economie, Drept, Siguranță și Sănătate. Acestea au fost adoptate în cadrul celei de-a 23-a Adunări Generale a OIV, organizată la finalul congresului. Rezoluțiile se remarcă prin importanța lor strategică, conturând direcții clare privind: măsuri profilactice și intervenții pentru eradicarea epidemiilor de Flavescense dorée la vița-de-vie, noi prevederi pentru băuturile spirtoase de origine vitivinicolă, prin actualizarea standardului internațional OIV ce ține de etichetare, un nou formular de punctaj propus pentru competițiile internaționale de vinuri, dar și noi ghiduri privind educația și comunicarea în vederea reducerii consumului excesiv de vin.

„A fost o mare onoare pentru Republica Moldova să găzduiască acest congres internațional, unde au fost abordate cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul vitivinicol la nivel global. Evenimentul reprezintă o recunoaștere importantă pentru țara noastră și confirmă faptul că vinurile moldovenești, promovate sub brandul de țară Wine of Moldova, se bucură de apreciere internațională pentru calitatea lor. Dincolo de sesiunile oficiale, cel mai valoros rezultat al acestui congres sunt relațiile profesionale și colaborările care s-au legat aici”, a declarat Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a trecut, în ultimii ani, prin numeroase schimbări, cauzate de multiple crize. Cu toate acestea, a reușit să devină mai rezilient, mai modern, mai calitativ și să se impună pe piețele internaționale. Vreau să le mulțumesc tuturor participanților, care au ales să fie alături de noi în cadrul acestui eveniment extrem de important pentru Republica Moldova”, a menționat Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare. 

În cadrul Adunării Generale, OIV a acordat Distincții de Merit pentru patru persoane care s-au remarcat prin contribuțiile sale valoroase la activitatea Organizației. Este vorba despre Christiane Blum (Luxemburg), Ann Mohlén Årling (Suedia), Ricardo F. Nuñez (Argentina), dar și profesorul Gheorghe Arpentin din Republica Moldova. Acesta este considerat un lider al sectorului vitivinicol, atât la nivel național, cât și internațional.

„Gheorghe Arpentin este o personalitate bine cunoscută atât în Moldova, cât și la nivel internațional, mai ales datorită activității sale ca director al Oficiului Național al Viei și Vinului – o funcție pe care a deținut-o timp de mai mulți ani. În această calitate, el a avut un rol esențial în transformarea sectorului vitivinicol din Moldova, contribuind la modernizarea acestuia și la lansarea brandului de țară Wine of Moldova. Am avut ocazia să colaborez direct cu profesorul Arpentin în cadrul unui proiect important pentru industria vinului, iar această experiență mi-a consolidat respectul față de viziunea sa clară și integritatea profesională”, a afirmat John BARKER, Director General al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Timp de 5 zile, în jur de 500 de experți naționali și internaționali au analizat tendințele industriei vitivinicole și au căutat soluții la provocările momentului, în cadrul a 300 de sesiuni de discuții. De asemenea, oaspeții au avut parte și de mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova.

„Acest eveniment a fost extrem de important pentru noi, deoarece marchează o nouă etapă a centenarului OIV. Suntem cu adevărat entuziasmați să colaborăm și să reunim oameni din întreaga lume, pentru a valorifica referințele științifice internaționale în sectorul vinului și pentru a găsi soluții la provocările cu care ne confruntăm. Dacă vorbim despre vinul din Moldova, calitatea vinului, precum și raportul preț-calitate sunt absolut excepționale”, a precizat Adrian Oelofse, reprezentant al industriei vinului din Africa de Sud.

„Cred cu tărie că vinul nu aparține unei singure națiuni – este rezultatul unei moșteniri colective, construită prin schimb de cunoștințe. Suntem 51 de state în cadrul OIV, care învățăm constant unii de la alții, iar această diversitate ne face mai puternici. Nu cunoșteam aproape nimic despre tradiția vinicolă a Moldovei înainte de a ajunge aici, dar acest congres ne-a oferit tuturor oportunitatea de a învăța, de a descoperi și de a construi punți valoroase între culturile vitivinicole”, a menționat Fernanda Spinelli, președinta Subcomisiei pentru Metode de Analiză din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului din Brazilia.

Evenimentul a fost organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova a deschis cel de-al doilea centenar al organizației.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: