Integrarea europeană, pe înțelesul elevilor. Propunerea ministrului Educației pentru 1 septembrie
Full Article 3 minutes read

Integrarea europeană, pe înțelesul elevilor. Propunerea ministrului Educației pentru 1 septembrie

Ministerul Educației și Cercetării se pregătește de 1 septembrie. Reprezentanții Ministerului își doresc ca în instituțiile de învățământ, în prima zi de după vacanță, să se discute despre integrarea europeană a Moldovei. Precizările au fost făcute de ministrul Dan Perciun. Oficialul a declarat că Ministerul va propune anumite activități care ar urma să fie desfășurate pe 1 septembrie, „ținând cont de faptul că am obținut statutul de țară candidată în 2022 și având în vedere așteptările mari pe care le avem pentru deschiderea negocierilor în toamna acestui an”. 

„Ne pregătim pentru data de 1 septembrie. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu stagiarii din Guvern, cu colegii noștri de la Direcția Învățământ General pentru a lucra la propunerea de proiect didactic pentru data de 1 septembrie. Tema selectată ține de integrarea europeană a Republicii Moldova și până la mijlocul acestei luni vom propune anumite activități care ar urma să fie desfășurate pe 1 septembrie de către instituțiile de învățământ, ținând cont bineînțeles și de faptul că am obținut statutul de țară candidată în anul 2022 și având în vedere așteptările mari pe care le avem pentru deschiderea negocierilor în toamna acestui an”, a comunicat ministrul, în cadrul unei intervenții live pe rețelele de socializare.

„Respectiv considerăm oportun ca inclusiv pe 1 septembrie să fie abordat acest subiect”, a conchis Perciun.

Amintim că în 2022, prima lecție a fost consacrată „Anului Recunoștinței”, dedicat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

***

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022.

Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nou recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului. Timp de un an, Chișinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări înaintate. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, susține că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.

Autoritățile de la Chișinău au declarat, anterior, că îndeplinirea condițiilor de pre-aderare sunt principalul scop al Republicii Moldova în acest an, așa încât, la sfârșitul anului, Moldova să poată trece la următoarea etapă – deschiderea negocierilor de aderare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: