Interdicția Chișinăului, ignorată în Transnistria. Rușii din regiune aleg viitorul lider al Kremlinului. Reacția Guvernului
Full Article 3 minutes read

Interdicția Chișinăului, ignorată în Transnistria. Rușii din regiune aleg viitorul lider al Kremlinului. Reacția Guvernului

În ciuda interdicției Chișinăului, cetățenii Federației Ruse, domiciliați în stânga Nistrului, participă astăzi, 17 martie, la alegerile prezidențiale organizate de Moscova în regiune. Presa locală scrie că, până la ora 10:00, aproape 6 mii de oameni și-au exprimat dreptul la vot. Între timp, Ambasada rusă din Chișinău îndeamnă toți doritorii să voteze. „Vă așteptăm”, a scris diplomația pe rețelele de socializare. Într-o reacție publică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat „cu fermitate” activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul din stânga Nistrului.

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au debutat pe 15 martie. Astăzi, 17 martie, este ultima zi când cetățenii ruși își pot alege președintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară.

Chișinăul a decis să deschidă o singură secție de votare în Moldova – în incinta sediului Ambasadei Federației Ruse din capitală. Moscova a ignorat, însă, interdicția și a deschis alte patru secții în stânga Nistrului. Potrivit presei de la Tiraspol, 5909 oamenii și-au exprimat dreptul de vot până la ora 10:00. Rușii din regiune pot vota la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol.

Între timp, Ambasada Federației Ruse anunță că rușii din Moldova vor putea vota până la ora 20:00. „Așteptăm toți doritorii”, scrie diplomația rusă de la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a „condamnat cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului”. „Facem apel la comunitatea internațională să sprijine un ordin bazat pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Și consilierul prim-ministrului, Daniel Vodă, a comentat acțiunile Rusiei. El a parafrazat, în weekeend, una din creațiile regretatului poet Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră”.

„Rău-voitorilor de la Kremlin, le amintim cu amabilitate că nu suntem interesați de „expertiza vastă a Rusiei în domeniu democrației”: libertatea presei cu știri „în acord” unanim cu Guvernul, alegeri „libere și corecte” cu rezultat electoral cunoscut înainte de vot sau pasiunea diplomatică de neamestec în treburile interne cu „lecții constante de istorie, moralitate sau limbă vorbită”, care apropo se numește română. Deci, amintind versurile poetului Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră/Lăsați-ne în pace, Lăsați-ne odată în pace!”. Ne descurcăm și singuri!”, a declarat în weekend purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Anterior, NM, împreună cu experți, au analizat de ce Tiraspolul a ignorat interdicția autorităților legitime din Moldova, de ce Chișinăul este neputincios în această situație și de ce Moscova are nevoie de „mimarea proceselor democratice”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: